Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelmi ismeretek településvezetőknek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: archív felvételek |  2023. január 23. 11:20

A Debreceni Egyetem és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) vezetői tavaly év végén jelentették be, hogy 2023 szeptemberében szakirányú továbbképzést kívánnak indítani települési önkormányzati vezetők részére. A posztgraduális képzés tananyagának a honvédelem és rendvédelem is része.

A Magyar Honvédség Vásárosneményben KLAC7259

Az egyetem és az önkormányzati szövetség együttműködési megállapodásának aláírásakor Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke elmondta: a településirányítás mindenekelőtt nem politikai, hanem szakmai kérdés, amihez felkészült emberek kellenek.

A már hivatalban lévő és leendő településvezetők, önkormányzati alkalmazottak, civilszervezeti vezetők számára tervezett program összeállításakor maguk a településvezetők kezdeményezték, hogy olyan időszerű területekkel egészítsék ki a tananyagot, mint az energetikai ismeretek, közlekedéstervezés, digitális kultúra, vagy a honvédelem és rendvédelem.

A projekt bemutatásakor Bács Zoltán egyetemi kancellár jelezte: több ezer hazai települést szolgálnak majd ki ezzel a képzéssel.

RT1_3299

A tananyagról a tematika összeállítását irányító egyetemi tanár, dr. Szűcs István nyilatkozott online szerkesztőségünk számára.

Amikor a különböző szakterületekről egyeztettünk, több polgármester is jelezte, hogy jelen pillanatban nem érzik magukat kellően felkészültnek egy honvédelmi, vagy rendvédelmi mozgósítás levezénylésére, így mindenképpen szükségük lenne több ilyen jellegű ismeretre, együttműködve a területen érintett hazai szervezetekkel. Kérésükre ezeket beemeltük a tematikába, kiegészítve a teljes katasztrófavédelemmel, hiszen a településvezetőknek pontosan tudniuk kell, hogy mi a teendőjük akkor, amikor az operatív törzzsel egyeztetnek, illetve, ha egy járványügyi, vagy háborús helyzetben kell helyt állniuk.

A településvezetők felkészítése azért is fontos kérdés, mert korábban a helyi védelmi bizottságokat a polgármesterek vezették, aztán a feladat átkerült járási szintre, ennek ellenére a településvezetőknek is együtt kell működniük.

Igen, de ahhoz, hogy ők partnerek tudjanak lenni, egy nyelvet kell beszélniük. A hadkiegészítői feladatok, a mozgósítás, a csapatok mozgása mellett a katasztrófahelyzetek és az azzal kapcsolatos tevékenységek a fontos kapcsolódási pontok. El tudok képzelni egy olyan helyzetet, amire már pár évvel ezelőtt is volt példa, hogy jön egy váratlan hóesés, lezárják az autópályákat, és a környező településeken kell megszervezni az úton lévők elhelyezését.

DSC_5670

Milyen hosszú a kurzus, milyen feltételekkel lehet részt venni, jelentkezni?

A képzés célcsoportja azok a jelenlegi vagy jövőbeli önkormányzati, települési önkormányzati vezetők, akik polgármesteri vagy alpolgármesteri posztot fognak betölteni, vagy a képviselő-testületi munkába fognak bekapcsolódni, illetve további vezetők azon civil szervezetek részéről, amelyek nagyon szorosan együttműködnek a települési önkormányzatokkal, melyek bekapcsolódnak a közfeladatellátásába. A képzés posztgraduális, három féléves. Az első két félévben kontaktórákat tartunk, a harmadik félévet a szakdolgozat megírására szánjuk, illetve a szakmai tanulmányutak lebonyolítására. Idén februárban már lehet jelentkezni a képzésre.

Kik lesznek az oktatók? A honvédelmi témában igénybe veszik-e a honvédség segítségét, vagy a belső, egyetemi oktató gárdájuk megoldja ezt?

Az adott tantárgy felelős oktatója minden esetben a Debreceni Egyetem munkatársa. Az órák közel felét a Debreceni Egyetem oktatói, míg a másik felét külső meghívott szakemberek fogják tartani, de bizonyos tantárgyaknál ez az arány eltolódhat.

RT1_2925