Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tisztjelölt testvérek

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. február 7. 7:07

Jóval katonásabbak lettek a mindennapok, mióta megalakult az MH Ludovika Zászlóalj – mondta kérdésünkre az a két testvérpár, akik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán folytatják tanulmányaikat.

1595931035
„A családunkban nincs katona, előttem nem is volt", mondja érdeklődésünkre Gömör Mariann negyedéves honvédtiszt-jelölt, aki húgával, az elsőéves Rékával egyetemben az intenzív sportolási és kiváló nyelvtanulási lehetőségek miatt választotta a katonai felsőoktatást. Döntésüket egyikük sem bánta meg. „Semmiféle problémát nem okozott a légkör, hiszen mindketten igen magas szinten sportoltunk, így a fegyelem és a szabálykövetés egyikünknek sem volt új", árulják el.

Az MH Ludovika Zászlóalj egy évvel ezelőtti megalakulása érezhető változásokat hozott az intézmény és a lányok életébe. „A katonai vonal sokkal jobban megerősödött", emeli ki Mariann, de hozzáteszi: mindez egyáltalán nem baj, sőt. „Nagyon sokat jelentett, hogy a parancsnokaink személyében sok követendő példát látunk. Rengeteget jelent, hogy például missziós tapasztalatokban gazdag tisztek oktatnak minket." Ami a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megalakulását illeti, ez egyelőre nem hozott jelentős módosulásokat a mindennapokba. „A tanulmányokat nézve nincs nagy változás. Az oktatók érezhetően próbálták úgy megoldani a váltást, hogy hallgatóként ne nagyon vegyünk észre ebből semmit."

1595931035
Nem a Gömör nővérek az egyetlen testvérpár az MH Ludovika Zászlóaljnál: a negyedéves Cserti-Csapó Zoltán és az elsőéves Cserti-Csapó Balázs szintén egymást erősítve folytatják tanulmányaikat. Családi háttér érdekes módon náluk sincs. „A sport és a fegyverek, illetve a technikai eszközök iránti érdeklődés vonzott ide", mondja Zoltán, öccse pedig már jelentős mértékben az ő kedvező tapasztalatai miatt jelentkezett. Mindketten egyetértenek abban, hogy megtalálták számításukat. „Az elmúlt egy évben sokkal katonásabb lett itt a mindennapi élet: feszesebb a napirend, és persze ott vannak a havi kiképzések is", mondja Zoltán, aki azonban – a lányokhoz hasonlóan – egyáltalán nem bánja ezt.

Ami a jövőt illeti, Mariann információbiztonsági specializáción, Zoltán pedig fegyverzettechnikai szakirányon tanul. Mindketten olyan szakmai beosztást szeretnének, ahol száz százalékig oda tudják tenni magukat. A két elsőévesnek még van ideje eldönteni, milyen irányban szakosodnak, de nem kizárt, hogy testvérük választása befolyással bír majd rájuk.

Fotó: Dévényi Veronika