Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tíz tárgy, ami nélkülözhetetlen a túléléshez

Szöveg: Kovács Dániel |  2015. május 9. 15:28

Manapság egyre nagyobb az érdeklődés a túlélő túrák iránt. Eheti szubjektív tízes listánkba olyan tárgyakat gyűjtöttünk össze, amelyek nélkül nem érdemes, sőt veszélyes vállalkozás kimerészkedni a vadonba.

(Túlélő) kés

Még a laikusok számára is egyértelmű, hogy az erdőben nélkülözhetetlen egy strapabíró szúró-vágó eszköz. Egy igazi modern túlélőkés természetesen sokkal többre képes, mint a konyhában használt rokonai. A legtöbb fajtája a hagyományos funkciók mellett alkalmas fűrészelésre is, sőt az igazán professzionális változatok markolatában komplett túlélő felszerelést, például horgászkellékeket és egyéb hasznos dolgokat is lehet tárolni. Nem ritka a markolatba épített iránytű sem. Ettől függetlenül legfontosabb eleme mégis a szinte eltörhetetlen penge, ami bozótvágásra és vadászatra egyaránt alkalmas, nem is beszélve az önvédelemről, ha úgy adódik.

1595993419

Tűzgyújtó eszköz (magnézium rúd, vihar gyufa, vihar öngyújtó)

A vadonban – pláne ha hideg van és nem akarunk megfagyni vagy éppen meleg ételt szeretnénk készíteni magunknak- nélkülözhetetlen a tűzrakás. Szerencsére manapság már nem kell az ősi módszerhez, azaz a száraz fadarabok összedörzsöléséhez folyamodni, sőt olyan eszközök is a rendelkezésére állnak, amelyekkel az ember akár viharban is képes tüzet „csiholni". A magnézium rúddal nagyon könnyen lehet szikrát csinálni, nagyon jó szikrát vet és sokáig kitart. A víz és szélálló vihargyufa is alapvető kelléke kell, hogy legyen egy túlélő felszerelésnek. A professzionális gyufa olyan nagy lánggal ég, hogy a viharos szél és a szakadó eső sem tudja eloltani.

1595993419


15-25 méter ejtőernyőzsinór (vékony hegymászókötél, huzal)

A paracord (más néven ejtőernyő-zsinór illetve parachute cord, vagy 550 cord) egy belső magból és külső köpenyből álló, könnyű nejlon alapú zsinór. Eredetileg az amerikai ejtőernyők felfüggesztő zsinórjaiként használtak a második világháborútól, majd az ejtőernyősök a harcmezőn rájöttek, hogy a kötélzet alkalmas sok más feladatra is. Jelenleg általános célú zsinórként alkalmazzák a katonák és a civilek egyaránt. A paracord a rendfenntartó fegyveres erők legtöbbjében megtalálható. Alkalmas a tábor körüli feladatok ellátásra, egyéni felszerelés kényelmesebbé tételére, de akár a harctéren is rögzítési és kötözési feladatok ellátására vagy bármilyen hasonló funkciójú elem, ideiglenes helyettesítésre. Itt említhetjük például a sátrak kikötözését, felszerelések rögzítését, cipőfűző pótlását, zippzár madzag hosszabbítását, lépésszámlálók készítését, csatok ideiglenes pótlását vagy akár egy rögtönzött fegyverszíj készítését. Az általános felhasználás mellett, tehát érdemes kiemelni a túlélési helyzetben nyújtott sokoldalúságát.

1595993419


Jelzőeszköz (síp, jelzőtükör, füstgránát, rakétapisztoly)

A felsorolt jelzőeszközök mindegyike arra szolgál, hogy a túlélési helyzetbe került ember  jelezhesse társainak hollétét. Persze egy füstgránát a vadonban más célokat is szolgálhat, például a vadállatok elijesztésére is kiválóan alkalmas, akárcsak a rakétapisztoly.

1595993420

Tájoló (iránytű); térkép-vázlat

Nem is kérdés, hogy a tájékozódáshoz nélkülözhetetlen az iránytű és a térkép. Ezek fontossága nem is igényel kommentárt.

1595993420


Elsősegély készlet (fertőtlenítő, sebtapasz)

Egészségügyi felszerelés nélkül még egy hosszabb sétára sem érdemes elindulni a hegyekben. Alapvetően két csoportba kell sorolni ennek részeit: 1., Gyógyszerek és gyógyhatású készítmények. 2., Sebészeti eszközök. Fontos, hogy legyen benne fájdalom- és lázcsillapító, hasfogó, enyhe hashajtó, torokgyulladás elleni szer,
A sebészeti eszközökhöz tartozik a sebfertőtlenítő- és kötöző szer, rugalmas pólya, csipesz, olló (a svájci késben mindkettő megtalálható), zsinór, bőrre helyezhető lázmérő. Ezenkívül kenőcsök gyulladt bőrre, ízületi bántalmakra…

1595993420

Vízfertőtlenítő tabletta

A vízfertőtlenítő tabletta manapság már elengedhetetlen tartozéka minden túlélő túrának, kirándulásnak. Hatástalanítja a vízben lévő baktériumokat, környezetbarát, és megakadályozza a kórokozók elszaporodását. Ideális utazások során, vakációk idején. Egy tabletta segítségével két liter víz tisztítható meg. Kifejezetten hasznos találmány, ha az ember huzamosabb ideig nem talál tiszta ivóvizet, mivel segítségével a pocsolya vize is ihatóvá tehető.

1595993420

Horgász készlet (5-10 méter damil, horgok)

Egy valamirevaló túlélőcsomagból nem hiányozhatnak a horgászat kellékei sem, ami akkor lesz igazán fontos, ha az embernek hosszú időt kell a vadonban eltöltenie utánpótlás nélkül. Túlélési szituációban arra kell törekedni, hogy tavat vagy folyót találjunk, ahol egy kis horgászással már könnyen kifoghatjuk az ebédet.

1595993420


Kulacs

Aki vett már részt hosszabb túrán, az tudja, milyen fontos és nélkülözhetetlen kellék a kulacs, majdnem olyan fontos, mint a kés. A modern kulacsokhoz hőszigetelő tok is tartozik, egyszerűen rögzíthető és könnyen hozzáférhető. Több fajtához ivócsésze is tartozik, amely szorosan illeszkedik a palack aljára. Ez főzőedénynek, csajkának, pohárnak, mosdótálnak egyaránt alkalmas.

1595993421


Világító eszköz (zseblámpa, chemlight)

Elemlámpa nélkül nem jó eltévedni az erdőben. Szerencsére a mai zseblámpákkal párhuzamos, alig szórt fényüknek köszönhetően nagy távolságra lehet világítani. A jobb minőségű zseblámpák vízhatlanok, és ütésállók is, így veszély esetén erőteljes ütés is mérhető velük. Gyengébbek, de még elég hatékonyak az univerzálisan használható fejlámpák is.

1595993421

(Korábbi Top 10-es összeállításainkat ide kattintva olvashatják!)

(Fotóink illusztrációk!)