Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több csapatot legyőzött a Bakony

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. július 8. 21:44

Az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred a hetedik alkalommal írta ki az 54-es kihívást, melynek szép számban indultak neki a katonák, rendőrök, tűzoltók és büntetés-végrehajtók. A szervezők idén új pályával és új feladatokkal várták a két napos küzdelem résztvevőit: a verseny fő helyszínét a zánkai üdülőcentrum adta.

A versenyt szervező légtérellenőrzők laktanyájában reggel nyolc óra előtt nagyon sok ismeretlen gépkocsi és versenyző sorakozott: a regisztráció folyamatosan tartott, az ország minden részéből érkezett indulni szándékozók hosszú sorokban várakoztak.

A versenyről a helyi média képviselőit Vass Tibor százados, a rendezvény főszervezője tájékoztatta. Többek között elmondta: a versenyt két naposra tervezték, ezalatt a versenyzőknek 108 kilométert kell teljesíteniük, de ez a táv megnövekedhet annak függvényében, milyen útvonalat választanak a csapatok. Az útvonal során huszonhat ellenőrző pontot kell érinteni, ezek többségénél valamilyen ügyességi feladat vár a versenyzőkre. A feladat teljesítése időjóváírást, nem teljesítése büntetést von maga után. Az ellenőrző pontokat a csapatoknak érinteniük kell, mert különben kiesnek a versenyből.

1595904326
 

Vass Tibor tájékoztatásul elmondta még: a regisztráció alapján harminckét férfi, tizenöt vegyes és három női csapat, valamint negyvenegy egyéni induló nevezett, ez összességében százkilencvenhárom versenyzőt jelent. A pálya útvonala alapján biztosnak látszik az, hogy a versenyzőknek legalább egy éjszakát valamelyik ellenőrző ponton, vagy az erdőben kell eltölteniük, de az ügyesebbek elérhetik a zánkai központot is. A rendező kiemelte: nagyon odafigyeltek a versenyzők biztonságára, végig biztosított az egészségügyi ellátás, ezért időben tudnak segíteni a bajba jutottakon. Ezen kívül kijelöltek olyan könnyen elérhető találkozási pontokat is, ahová ha a versenyt feladók eljutnak, behozzák őket gépjárműveikkel a laktanyába. “Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a nehéz terepviszony miatt elég gyakoriak a kisebb, húzódásos sérülések. Azt is tudni kell, hogy a kihíváson indulók a verseny során a saját ellátásukról önállóan gondoskodnak. Az ellátás alatt kell érteni a vizet, az ételt és a fektetőanyagokat", fogalmazott a százados.

Hangsúlyozta: ennek a próbának annak ellenére, hogy a végén minden kategóriában értékelik a legjobbakat, nem a verseny a lényege, hiszen akik részt vesznek rajta, azok a katonai élet kihívásait ismerhetik meg, melynek a végén kapnak egy pólót, amin mindenki számára láthatóan ott áll: „Legyőztem a száznyolc kilométert."

1595904327
 

Az idei kihíváson az újdonság az új útvonal mellett az volt, hogy Zánka befogadta a versenyt, és ezért ide koncentrálódott a feladatok többsége. Ez azt jelenti, hogy egyes csapatok már az első nap végére elérhették az üdülőközpontot, ahol nagyon sok feladat várta őket. Innen indulhattak el a további ellenőrzési pontok felkutatására, valamint a bónusz feladat teljesítésére. Utóbbi nem volt kötelező, akik teljesítették, négy óra jóváírást kaphattak. Zánkán a feladatok között szerepelt többek között a balatoni sárkányhajózás, ezzel közel három kilométert kellett a versenyzőknek teljesíteniük, a festéklövészet, a kaland park megpróbáltatásai, de előtte vízen való átkelés is, amit csak egyedi ötletekkel lehet megoldani. Vass Tibor külön hangsúlyozta: a zánkai együttműködés nagyon sokat segített a rendezőknek a verseny színvonalasabbá tételében.

A rendezvény megnyitóján Zentai László alezredes köszöntötte a résztvevőket, eseménymentes és nagyon sportszerű feladatteljesítést kívánt. Az ezred parancsnokhelyettese elmondta: az ezred történetében szokás az, hogy a kihíváson valamelyik ezredparancsnok-helyettes is elindul. “Mivel Szűcs József ezredes parancsnok lett, kénytelen vagyok folytatni a hagyományokat és a kihíváson képviselni az ezred parancsnoki állományát", mondta.

1595904327
 

A „kihívás" mezőnye a terveknek megfelelően kedd délelőtt tizenegy óra után Újdörögd katonai bázis térségéből rajtolt el. Az indulást követően zánkai üdülő centrumba települt versenyközpontba a „kihívás" helyzetéről folyamatosan érkeztek az információk. A rajtot követő második nap délután öt órakor már nagyon sok volt a kiesett csapat és az egyéni versenyző. Becsülendő az, hogy több csapat tagja döntött úgy, hogy annak ellenére, hogy már a csapatversenyből kiestek, azért a pályán végigmennek. A versenyt meglátogató Szűcs József ezredes kérte a rendezőket, hogy ismerjék el az indulók teljesítményét azzal, hogy kapjanak ők is egy-egy gratuláló oklevelet.

A zánkai központban található kalandpark a verseny huszonkettedik állomása volt. Több csapat futott itt egymásra, és a holt időben egy kicsit legalább kifújhatták magukat. A feladat – fák között való egyensúlyozás különböző módokon és átjárókon – sok versenyző számára szokatlan feladat volt. A feladat végrehajtását megelőzte a gyakorlópályán történő felkészülés. A pálya üzemeltetői minden mozdulatot és biztonsági előírást elmagyaráztak és begyakoroltattak és csak ezt követően jöhetett a kalandpálya, karabinerekkel és fejvédővel. A versenyzőknek mindezt az öt-hat méteres magasságban azzal kellett megélniük, hogy a célba érkezésig még van harminc-egynéhány kilométerük.

A második nap végén mindössze harminckét versenyző ért célba. A Bakony a szervezők segítségével megmutatta nehézségeit.

A férfi csapatok közül végül győzött az MH Pápa Bázis Repülőtér, második helyezést az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, harmadik helyezést az MH 64. Logisztikai Ezred csapata érte el.

A vegyes csapatok versenyében első helyezett Tapolca Honvéd SE, második az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző, harmadik az ÖHP és a Léte. vegyes csapata lett.

Férfi egyéniben első helyezést ért el Balázs Ádám szakaszvezető az MH 1.Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj, második Kiss Alajos alezredes az MH Támogató Dandár, a harmadik Somogyi Péter főtörzsőrmester az MH Bakony Harckiképző Központ állományából.

1595904327
1595904327
 

1595904327