Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint 1500 külföldi a francia katonák védelme alatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 3. 13:21

Elefántcsontpart fővárosában több mint 1500 külföldi állampolgár tartózkodik az ENSZ-erőket támogató francia katonai alakulat táborában – közölte április 2-án, szombaton este az alakulat, a Licorne szóvivője. Közülük mintegy 700 francia, ötven más európai országból, a maradék 600 pedig a világ minden tájáról való, de legtöbbjük libanoni – tette hozzá Frédéric Daguillon. Körülbelül 80 ezer libanoni él az afrikai országban. A francia parancsnok szerint a Licorne létszáma jelenleg 1100 fő.

A Caritas katolikus szeretetszolgálat úgy tudja, hogy az Elefántcsontpart nyugati részén található Duekoue városban ezen a héten történt öldöklésben több mint ezer polgári lakost mészároltak le bozótvágó késekkel és lőfegyverekkel. Erről a Caritas saját alkalmazottai győződtek meg, miután összeszámolták a város utcáin heverő holttesteket – tette hozzá a szervezet szóvivője, Patrick Nicholson. A mészárlás vasárnap, hétfőn és kedden történt. Az áldozatok között sok olyan van, aki az ország más részéből menekült oda a harcok elől – tette hozzá.

Előzőleg a nap folyamán a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) Genfben azt közölte, hogy a szóban forgó Duekoue városában „március 29-én legalább nyolcszáz ember esett áldozatul a helyi közösségen belül kitört erőszaknak". „Kollégáink több száz holttestet láttak heverni az utcákon. Hétfő óta több tízezer ember menekült el a térségből" – mondta Genfben Dorothea Krimitsas, az ICRC szóvivője.

Az ENSZ elefántcsontparti missziója (ONUCI) pedig azt állította szombaton, hogy Duekouéban néhány napja megölt 330 emberrel nagyrészt a tavaly megválasztott Alassane Ouattara elnököt támogató erők végeztek, több mint százzal pedig a hatalmához választási veresége ellenére ragaszkodó volt elnök, Laurent Gbagbo zsoldosai gyilkoltak le.

Duekoue március 29-i elfoglalása megnyitotta az utat Ouattara erői előtt Elefántcsontpart szinte összes olyan déli térsége felé, amelyet korábban Gbagbo erői ellenőriztek – így mindenekelőtt az ország politikai székhelye Yamoussoukro és a kakaóexport szempontjából stratégiai fontosságú San Pedro kikötőváros felé.

A nyugat-afrikai országban egyes források szerint több ezren vesztették életüket, illetve sebesültek meg a vitatott kimenetelű novemberi elnökválasztást követő összecsapásokban.

CímkékENSZmisszió