Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint 30 lázadóval végeztek Irakban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. május 6. 9:09

Eddig több mint harminc lázadót öltek meg az iraki biztonsági erők Dijála tartományban a szunnita szélsőségesek elleni, ötödik napja tartó újabb hadműveletükben – közölte az iraki fegyveres erők egyik helyi szóvivője.

Szalám Ahmed Nadzsím ezredes elmondta: az iraki rendőri és katonai alakulatok csak hétfőn 31 feltételezett lázadót öltek meg a Bagdadtól északkeletre lévő tartományban. A hajtóvadászat kezdete óta hatvan embert fogtak el, és fegyvereseknek menedéket adó házakra bukkantak. Fegyvereket, köztük öngyilkos merénylők által használt, robbanóanyaggal megtöltött mellényeket foglaltak le. A művelet folytatódik – közölte a szóvivő.

A biztonsági helyzet általában javult Irakban azóta, hogy az ország ellen 2003-ban kezdett amerikai vezetésű invázió nyomán véres felekezetközi összecsapások törtek ki, de az etnikailag vegyes lakosságú tartományokban, így Dijálában vagy az északi Ninivében a szunnita felkelők még mindig komoly veszélyt jelentenek.

Dijála területét behálózzák a hatalmas pálmaligetek árnyékában az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat emberei által létesített rejtekhelyek, amelyek védelmére elaknásították a környéket.