Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint egymillió menekült tért vissza Bosznia-Hercegovinába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 20. 17:30

Bosznia-Hercegovinába 1,1 millió menekült tért haza a háború 1995-ös befejezése óta, de becslések szerint 400 ezer társuk továbbra is külföldön él – közölte június 19-én, kedden a szarajevói emberi jogi és menekültügyi minisztérium. A tárca a menekültek szerdai világnapja alkalmából hozta nyilvánosságra az adatokat. Az 1992-1995-ös háború során közel 2,2 millió ember hagyta el Boszniát, a háború előtti lakosság több mint fele.

A külföldre távozók közül több mint egymillió ember kért menekültstátust a világ több mint száz országában.

Ugyanakkor egymilliónyian Bosznián belül kényszerültek elmenekülni lakóhelyükről a harcok elől.

A tárca által a hazatértek számáról közölt 1,1 milliós adatba a külföldről és az ország más részeiről hazatértek is beleszámítanak.

A minisztérium megjegyezte, hogy több mint százezer ember továbbra sem eredeti lakóhelyén, hanem az ország más vidékén él, ahova a harcok elől menekült.

Elsődleges fontosságú, hogy helyzetükre tartós és fenntartható megoldást találjanak, hiszen közülük sokan veszélyeztetettek, mély lelki megpróbáltatásokon estek át, és embertelen körülmények között élnek. Kétezer-hétszáz család menekültbefogadó-állomásokon él, s közel ugyanennyi olyan otthonban, ahol nincs áramszolgáltatás.

A hatóságok mára 220 ezer háború előtti lakásbérlőnek és -tulajdonosnak adták vissza jogos tulajdonukat, s ezzel a vonatkozó törvényeket „kilencvenkilenc százalékig" teljesítették. Felépítettek 330 ezer új lakást, és helyreállították a közműveket – sorolta a minisztérium az adatokat.