Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint ötven lázadót öltek meg pakisztáni katonák

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 9. 12:34

A pakisztáni biztonsági erők harci helikopterek támogatásával 54 feltételezett lázadót öltek meg az északnyugati törzsi területen, az afgán határ közelében, ahonnan a hadsereg már jó ideje próbálja kifüstölni a tálibokat – közölte pénteken egy kormánytisztviselő. Három katona is meghalt az összecsapásokban.

A katonák rutinjárőrözést végeztek Mohmand törzsi terület Paizai körzetében, amikor támadás érte őket – mondta Makszúd Haszan, a régió helyettes vezetője. A katonák viszonozták a tüzet, és megöltek tíz felkelőt, de közben légi támogatást kértek.

A hadsereg meg is adta a légi támogatást, s a lázadók állásait célba vevő helikopterek és harci gépek további 44 felkelőt megöltek, sokat pedig megsebesítettek. Két vagy három polgári személy is meghalt, amikor egy lakóházat talált el egy aknagránát – tette hozzá Haszan, de azt nem tudta megmondani, melyik féltől érkezett a lövedék.

Megfigyelők szerint csaknem lehetetlen független forrásból megerősíteni az ilyen híreket. A pakisztáni hadsereg ritkán fejti ki, hogyan különbözteti meg a fegyveres lázadókat az egyszerű civilektől, és szigorúan korlátozza a bejutást a törzsi területekre, ahol az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak és a táliboknak régóta vannak búvóhelyeik.

Pesavarban, a törzsi területen éppen kívül eső északnyugati nagyvárosban pénteken egy út mentén elhelyezett pokolgép robbanása megsebesített két rendőrt, akik járművükkel mellette haladtak el. Ugyancsak pénteken Észak-Vazirisztán törzsi területen leltek három férfi golyólyuggatta holttestére, akiket a tálibok azzal vádoltak, hogy az amerikaiaknak kémkedtek – közölte a pakisztáni hírszerzés két tisztviselője.