Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több ország tartalékosai találkoztak

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. augusztus 30. 18:28

Hatodik alkalommal került megrendezésre Ausztriában a Közép-Európai Országok Tartalékos Szervezeteinek Nemzetközi Katonai Bajtársi Találkozója. A rendező osztrák Radetzky tábornok Felső-ausztriai Bajtársi Egyesülete mellett hét ország, köztük hazánk, valamint az Európában állomásozó amerikai fegyveres erők küldték el képviselőiket.

A magyar tartalékosok délután érkeztek a Duna partján fekvő Mautern város laktanyájába. Itt a házigazda Günter Hochauer nyugállományú vezérőrnagy az Osztrák Tiszti Társaság 1. Alsó-ausztriai Tiszti Társaságának elnöke fogadta a vendégeket. Rövid pihenő után a két szervezet képviselői között megbeszélések kezdődtek, ahol a magyarok tájékoztatást kaphattak a társaság történetéről, jelenéről és az elkövetkezendő feladataikról.

1595890815
A tábornok elmondta, hogy a tartalékos szervezetek felállításának gondolata 1955-ben merült fel, amikor a szövetséges csapatok, valamint a szovjetek kivonultak Ausztria területéről. A kivonulást követően a szerződésben meghatározott létszámban alakulhatott meg az új osztrák hadsereg. Ugyanebben az időben jött létre a Tiszti Társaság is, melynek szerepe az volt, hogy segítse az új arculatú osztrák hadsereg és az ehhez kapcsolódó tartalékos szervezetek felállítását. Később feladataikban egyre jobban az elméleti biztonságpolitikai munka került előtérbe, ebben igyekezték segíteni a mindenkori honvédelmi vezetés munkáját. A szervezet katonai feladatok segítése mellett jelentős szerepet vállalt a hadseregben dolgozók érdekérvényesítésének a képviseletében is. Õk, mint tartalékosok közvetlenül is kapcsolatot teremthettek olyan személyekkel, akik hatással voltak a törvénykezésre és az egyéb rendeletek előkészítésére. Látványos eredményeik egyike 2004-ben volt, amikor a politikai vezetés az új elveknek megfelelően teljesen meg akarta szüntetni a tartalékos rendszert, a technikával és emberekkel együtt. A szervezet vezetőinek az érveikkel sikerült meggyőzni a képviselőket és végül megmaradt 10 zászlóalj, több századnyi erővel és ebben több mint 10 ezer tartalékos katonával. A tartalékos szolgálat ma is jelentős Ausztriában, a tartalékosokat évente behívják, amikor tervszerű felkészítést és kiképzést kapnak. Erre az időre törvények védik a tartalékosokat a munkáltatóktól és szintén törvényben szabályozott fizetést, valamint egyéb ellátást kapnak. A Tiszti Társaság, valamint a hadsereg között a mai napig élő kapcsolat van. A napi kapcsolatot az biztosítja, hogy a bejegyzett szervezetben aktív katonák is vannak, akik közvetítő szerepet játszanak a két szervezet között. A Tiszti Társaság minden lehetőséget megragad azért, ha érdeket akar érvényesíteni, ezért volt olyan, amikor közvetlenül az államelnöknek írtak nyílt levelet, vagy a parlamenti képviselőket keresték meg a problémáikkal.

A jövőbeni feladatokat illetően elhangzott, hogy a Tiszti Társaság már az idén is „hadtörténeti kirándulásokat" tervez Olaszországba. Ezt szeretnének kiterjeszteni először Magyarország, majd Románia területére. Ez azt jelenti, hogy olyan helyeket, csatamezőket, várakat kívánnak felkeresni, ahol a történelem nagy eseményei zajlottak. Ehhez kértek a megyei szervezettől olyan segítséget, hogy tegyenek javaslatot arra, hogy a tagjaikat Magyarországon hova és milyen ütemezéssel célszerű elvinni.

1595890815
Másnap reggel a tartalékosok csapata elindult a program következő helyszínére, Oberfeldbe a hegyi kiképző központba. Három órás gépkocsiutat és fél órás felvonós utazást követően megérkeztek a hegyen lévő gyakorlótérre. A regisztráció, valamint rövid tájékozódás és a szálláshelyek elfoglalása után rögtön lőállásba hívták a magyar csapatot. A magyarok megint kifogták, mert hálótársnak megnyerték a táborban lévő összes szoknyást, a négy skót katonát.

A versenyben a pisztollyal kezdtek a fiúk. A fegyver, az osztrák hadseregben rendszeresített P-80, 9 mm kaliberű Glock volt. A rövid fegyverismeretet követően a 15 méterre elhelyezett lőlapra jöhetett a három próbalövés. A próbalövések kiértékelése után idő megkötés nélkül következett a hét értékelt lövés. A csapat, a pisztolylövészet után a gépkarabély lövészet helyszínére ment át. A rendezők itt is a kötelező fegyverismerettel kezdtek. A fegyver az StG-77 (Steyr-AUG") típusú 5,56 mm-es kaliberű gépkarabély volt. A feladatot egy fedezékben állva kellett végrehajtani és a körkörös cél 200 méteren egy, a lövővel szembenálló sziklán volt elhelyezve. A találatokat a fedezékben lévő lőgyakorlat vezető egy monitoron keresztül figyelte és a tíz értékelt lövést a végén kinyomtatta és csatolta a versenyző adatlapjához. A résztvevőknek ezt követően lehetőségük volt egy másik lőállásból bukó célokra lőni, de ez már a rendezvény szabadon választott programja volt. Az egyedüli nehézséget a magyar csapat tagjainak a célzás okozta, mert a fegyveren zárt irányzék van és ennél a célpontáthelyezést elég nehéz megoldani. A rendezvény, a kiírásnak megfelelően nem annyira a versenyt, mint a minősítést célozta meg. A 86-90 közötti köregységet elérők bronz, a 91-95 közöttiek ezüst, a 96-100 kör közötti köregységet elérők arany minősítést kaptak. A magyar csapatból Dr. Csutorás Gábor nyá. alezredes 97-et lőtt, ezzel arany, valamint Ivánfalvi György nyá. alezredes 90-es köreredménye alapján bronz, minősítést kapott.

A délután hátralévő részében a központba érkezett vendégek különleges tájékoztatásokon vehettek részt, afganisztáni missziós feladatokról, valamint a lőtér környezeti jellemzőiről.

1595890816
 

Délután hat órakor kezdődött az a ünnepség, amelyet a Radetzky induló elhangzását követően Elmar Rosenauer ezredes az Osztrák Radetzky Tábornok Bajtársi Egyesület elnöke nyitott meg. Hangsúlyozta, hogy ez a mára hagyományos vált találkozó szép példája annak az együttműködésnek, ami itt Európa szívében létrejött. A gyakorló térre érkező tartalékos katonák közvetlenül át tudják adni azokat a tapasztalatokat, amit napjainkban a missziókban szereztek, a rendezők pedig mindent megtesznek azért, hogy a jelen lévők jól érezzék magukat. Hasznos ez azért is, mert a különböző nemzetek katonái nem csak a műveletek során találkozhatnak és beszélgethetnek, hanem a mindennapokban is. Az ünnepség hátralevő részében átadásra kerültek a gépkarabély lövészet minősítő jelvényei.

Az időjárás is kegyeibe fogadta a rendezvényt, mert alig fejeződött be az eredményhirdetés, nyugatról elsötétedett az ég és az Alpok ennek a térségében másnap délig jelentős mennyiségű eső esett le. A reggelre tervezett 25 kilométeres túra helyett délelőtt a katonák hosszú sora várakozott a felvonó kabinokra, és mentek le a völgyben parkoló autóikhoz.

1595890816