Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több száz etióp katona Szomáliában

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 5. 8:23

Etiópia elismerte, hogy katonái felderítő műveleteket hajtottak végre a szomszédos Szomáliában. Etiópia 2006-ban többezres katonasággal kísérelte meg a Mogadishut és a déli szomáliai országrészeket elfoglaló iszlamista mozgalom kifüstölését.

A muzulmán világ élénken tiltakozott a beavatkozás miatt és az iszlamista mozgalomnak is sikerült újraszerveznie magát, majd ellentámadásba ment át. Bár Etiópia az év elején kivonult Szomáliából, továbbra is készenléti csapatokat állomásoztat a határ közelében, hogy szembeszálljon egy esetleges iszlamista akcióval.

“Ha fenyegetéssel szembesülünk, kiküldünk néhány felderítőt" – mondta Bereket Simon, az etióp kormány szóvivője újságíróknak, első ízben erősítve meg, hogy katonái átlépték a határt.

A szomáliai oldalon tartózkodó szemtanúk több száz, nehézfegyverekkel felszerelt etióp katonát láttak, amit a szóvivő cáfolt.

“A felderítéstől eltekintve – amely normális ilyen körülmények között – az etióp kormány semmilyen módon nem avatkozott be Szomáliában… Készenlétben állunk határainkon és követjük az eseményeket a terroristák és a szélsőségesek gyors mozgósítása esetén" – fűzte hozzá Simon.

Az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatban álló iszlamista Sebab milíciának sikerült csütörtökön Mogadishuban elfoglalni egy rendőrőrsöt.

Eközben Sejk Serif Ahmed elnök felszólította a Sebabbal Közép-Szomáliában harcban álló mérsékelt iszlamista csoportot, az Ahlu Sunna Waljamacát, hogy egyesüljön a kormányerőkkel, hogy együtt gyűrjék le az ellenzéket. Azt állítja, hogy “az ellenzéknek semmi köze az Iszlámhoz, legfeljebb csak annak nevében lépnek fel. Lefejeznek embereket, hogy megfoszthassák őket vagyonuktól, de embereik 95 százaléka még arra se képes, hogy megtaláljon egy szúrát a Koránban" – idézte a Reuters az elnököt.

Címkékfelderítő