Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Többnemzeti lett a magyar zászlóalj-harccsoport

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Nagy Gábor |  2022. március 24. 21:48

Szárazföldi erőkkel is erősíti védelmét a NATO a keleti szárnyán. A részletekről a NATO-csúcstalálkozón részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter számolt be Budapesten, március 24-én.

IMG_6449

Benkő Tibor is részt vett a március 24-ei NATO-csúcstalálkozón Brüsszelben. Mint a honvédelmi miniszter csütörtök este, a tárca Balaton utcai objektumában újságírók jelenlétében elmondta, a szervezet továbbra is az elrettentés és a párbeszéd kettős elvét alkalmazza: most keleti szárnyán erősíti meg védelmét, válaszul Oroszország ukrajnai agressziójára. A tárcavezető emlékeztetett: már a háború kitörése előtt tagállami szintig kidolgozott tervek álltak rendelkezésre az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete elrettentő és védelmi szegmensével kapcsolatosan. Ezek a tervek rugalmasan változtathatók, mindig az aktuális helyzethez és fenyegetettségi szinthez alkalmazkodnak.

IMG_6445

A NATO a háború kezdetekor előretolt megerősítő jelenlétben gondolkodott – ilyen jellegű erők a balti államokban és Lengyelországban már régóta működnek –, Magyarország pedig már akkor jelezte, hogy ezt a feladatot hazánkban a Magyar Honvédség egyedül is el tudja látni. Január 17-én hazánk fel is ajánlotta a NATO-nak a zászlóalj-harccsoportot, mint megerősítő előretolt jelenlétet. Februárban Roger L. Cloutier altábornagy, a NATO Szövetséges Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka elismerően nyilatkozott a felajánlott képességről, amely nem sokkal ezután harckész minősítést kapott. A NATO – a lépcsőzetes védekezés elvét követve – úgy reagál a jelenlegi biztonsági helyzetre, hogy az eddigi „éberségi tevékenység” mellett előretolt védelmet kell létrehozni a keleti szárnyon. A négy létező zászlóalj-harccsoport – amelyeket megerősítettek a balti államokban és Lengyelországban – újabbakkal egészül ki Bulgáriában, Romániában, Szlovákiában és Magyarországon. „Nekünk ez már január 17-e óta megvan, ám mostantól nyitottá tesszük, azaz más tagállamok is csatlakozhatnak hozzá. Jelenleg öt ország: Olaszország, Törökország, az Amerikai Egyesült Államok, Horvátország és Montenegró jelezte csatlakozási szándékát” – számolt be a tárcavezető. Benkő Tibor hozzátette: a továbbiakban is várják a csatlakozni kívánó országokat, de a keleti országrészben továbbra is csak magyar katonák látnak el szolgálatot, míg a külföldi katonák a Dunántúlon kezdik meg a közös felkészülést a Magyar Honvédség erőivel.

IMG_6486

Benkő Tibor a NATO-csúcstalálkozó kapcsán úgy fogalmazott: az ülésen a szervezet deklarálta és elfogadta azokat az elveket, amelyeket Magyarország a kezdetektől fogva hangoztatott. A NATO-nak el kell kerülnie a konfliktust Oroszországgal, éppen ezért nem teljesíti Volodimir Zelenszkij ukrán elnök légtérzárra vonatkozó kérését sem, mivel az a helyzet súlyos eszkalálódásához és világméretű háborúhoz vezetne. A szövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy a háború ne terjedjen át Ukrajna határain túlra – mondta a honvédelmi miniszter.

IMG_6480