Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A múltból meríteni

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. március 24. 21:38

„Nemzedékek hagyománya – A velünk élő múlt II. Emlékezés az 1921 és 1923 között történt magyar–osztrák határ-megállapítás történelmi és helytörténeti eseményeire” címmel rendezett konferenciát a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület március 24-én, Szombathelyen.

A_velunk_elo_mult_Nemzedekek_hagyomanya_konferencia (7)

A rendezvényt megnyitó dr. Hende Csaba emlékeztette a megjelenteket: ma is történelmet írtak a politikusok, hiszen a NATO csúcstalálkozóját követően az Európai Unió legfőbb döntéshozó szervezete, az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács is megkezdte ülését. A korábbi honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a NATO a világtörténelem legsikeresebb katonai szövetsége, ahol a döntések konszenzussal születnek.

Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára a határkijelölést megelőző időszak fontos jellemzőjeként emelte ki a nemzeti egység igényének és egy erős, határozott vezetés hiányát. S egy erős, felszerelt és vezetett honvédség alappillérként szolgál a politikai célok eléréséhez – a nemzeti közmegegyezés és az erős kormányzás mellett.

A_velunk_elo_mult_Nemzedekek_hagyomanya_konferencia (11)

A jelenlegi orosz-ukrán háborúval kapcsolatban a honvédelmi államtitkár leszögezte, hogy a magyar álláspont a konfliktus kezdete óta nagyon világosan kimondja: elítéljük ezt az agressziót és elismerjük Ukrajna területi integritását. „A békés megoldásban vagyunk érdekeltek, s abban, hogy ez a konfliktus ne eszkalálódjon. Nekünk mindenekelőtt Magyarország és a magyar polgárok békéje, biztonsága a fontos” - tette hozzá Szabó István.

„A Magyar Honvédséget képessé kell tenni az ország védelmére, hiszen a NATO is csak olyan képességgel bír, amivel tagországai rendelkeznek. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete alapító okiratának sokak által ismert, az egyes tagállamok elleni támadás esetén a védelmi segítségnyújtásról szóló 5. cikkely mellett ott a 3. cikkely is” - figyelmeztetett a honvédelmi államtitkár, amely előírja, hogy a tagországoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a saját védelmükről gondoskodjanak. Ezért is indította el a kormány a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, amely számos területen alapvető képességfejlesztéseket jelent a Magyar Honvédségen belül.