Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Toborzás több négyzetméteren

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. június 2. 13:39

Ünnepélyes körülmények között adták át az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) 6. Hadkiegészítő és Toborzó Központ új épületrészét június 2-án. A veszprémi központ egyik terme a mai naptól a tavaly elhunyt Vitár Zsolt alezredes nevét viseli.

Veszprém (1)

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként több éves munkával felújított épületrészt a nemzetiszínű szalag átvágásával Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Ovádi Péter országgyűlési képviselő, az Igazságügy Minisztérium kormánybiztosa, Bardon Tamás alezredes, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ parancsnokának műveleti helyettese és Soós Gyula alezredes, az MH KIKNYP 6. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka adták át.

Soós Gyula alezredes köszöntőjében hangsúlyozta: óriási lépés a központ számára, hogy számos funkciót betöltő épületrésszel, termekkel gazdagodtak.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő beszédében méltatta a katonák mindenkori munkáját, teljesítményét. „Ezekben a viharos időkben hatalmas biztonságérzetet nyújt, hogy a honvédek fizikailag is jelen vannak határainkon, és minden lehetséges módon védik az országot, az állampolgárokat. Emellett itt, Veszprémben közösségépítő szerepet is betöltenek. Nemcsak szolgálati idejükben, de azon kívül is a becsület, a bajtársiasság és a kitartás jegyében élik mindennapjaikat” – közölte a képviselő, valamint hozzátette: nagyon büszke a veszprémi toborzók teljesítményére is.

Veszprém (4)

Csinga Mihály ezredes, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság törzsfőnöke a felújításról szólva úgy fogalmazott: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően országszerte megújulhatnak a toborzóközpontok, amelyek „a honvédség kapujaként” szolgálnak. „Kormányunk is úgy gondolja: erős hadsereg nélkül nincs erős ország. Remélem, hogy a most átadott épületrésznek is köszönhetően egyre többen és többen érdeklődnek majd a katonai szolgálat lehetősége iránt” – húzta alá az alezredes.

Tavaly a toborzás szakterületén dolgozókat különösen megrendítette Vitár Zsolt alezredes váratlan halála. Soós Gyula alezredes felterjesztésére az új épületszárny egyik termét nem csupán Vitár Zsoltról nevezték el, hanem a helyiségben számtalan tárgy őrzi az egykori katonatiszt és barát emlékét. A terem emléktáblájának leleplezését követően Oláh Emil ezredes, protestáns tábori lelkész áldotta meg, majd Durgó Tamás alezredes, az MH KIKNYP megbízott parancsnoka emlékezett meg Vitár Zsolt alezredes – korábbi parancsnokhelyettes – emberi és szakmai kvalitásairól.

Az ünnepséget az MH Légierő Zenekar Veszprém rövid koncertje zárta.