Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Toborzók az EFOTT-on

Szöveg: Dr. Láda Mónika főhadnagy |  2011. július 15. 15:49

„És mennyi pénzt fizettek? – teszi fel egyszerű, bár kétségtelenül nagyon fontos kérdését a toborzósátor mellett István, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján, azaz az EFOTT-on. A Szolnokon megrendezett fesztivál július 12-én, kedden nyitotta meg kapuit, amely fiatalok ezreit vonzotta a Tisza parti városba.

Az egyetemisták és főiskolások mellett a már szakmával rendelkező ifjú munkavállalók is célcsoportjai a toborzóknak, így az MH Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnoksághoz tartozó 3. Toborzó és Érdekvédelmi Iroda a fesztivál keretei között ragadta meg az alkalmat a Magyar Honvédség népszerűsítésére.

„Egyszerre könnyű és nehéz feladat toborozni. A beosztások széles spektrumát tudjuk bemutatni az embereknek az autószerelőtől az orvosig. Nagyon sok az érdeklődő, főleg délután, amikor a hőség már enyhül" – mondja Obrácz Nagy János százados, a szolnoki toborzóiroda vezetője. Majd azt is hozzáteszi, hogy a kiállított mesterlövészpuska és a kalasnyikov különböző változatai azokat is odavonzza a sátorhoz, akik egyébként nem gondolkodtak még azon, hogy katonai szolgálatot vállaljanak.

„Az EFOTT lehetővé teszi, hogy mindenkinek reális alternatívaként legyen jelen gondolataiban a honvédség" – árulja el a százados.

József Egerből érkezett. A mesterlövészpuska érdekli a legjobban. Naponta többször is ellátogat a sátorhoz, megnézi, megfogja, fejből vágja az összes műszaki adatát. Saját bevallása szerint fegyvermániás. „Legszívesebben hazavinném" – mondja a fiatalember. De aztán már megy is tovább, hiszen buli van. Azt viszont megígéri Obrácz századosnak, hogy még este visszanéz.

A repeszálló mellénnyel bátortalanul ismerkednek Tamásék. „Próbáld fel!" – biztatja Vitár Zsolt alezredes, a toborzók szakmai vezetője. És nem kellett kétszer mondani, igaz elkel egy kis segítség a beöltözéshez. Péter hamar rájön, hogy ilyen mellényt viselni bizony nem könnyű feladat. Nehéz és meleg. Főleg a nyári kánikulában. Sejti már, mit érezhetnek katonáink a forró Afganisztánban. Erről máris első kézből kaphatnak információt a toborzók munkáját segítő szolnoki alakulatok képviselőitől.

A különleges műveleti zászlóalj egyik fiatal tiszthelyettese minden kérdésre készséggel válaszol a speciális alakulatról. „A fizikai és az egészségügyi alkalmassági vizsgálat szigorúbb a többiekéhez viszonyítva, mert ejtőernyős és búvárképzésre is alkalmasnak kell lenni" – mondja a több missziót megjárt fiatal katona.

A fesztivál július 17-én, vasárnap zárja kapuit.