Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Toborzónap volt az egyetemen

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. április 9. 8:35

Leendő pilótákat és tiszteket toboroz a honvédség az egyetemeken, de a legénységi állományba is várják a jelentkezőket – hangzott el a Magyar Honvédség egyetemi bemutatkozó körútjának szegedi állomásán, az egyetem Tudományos és Infrmációs Központjában (TIK).

A nemzetközi szerződések alapján Magyarországról évente hét-nyolc fiatalt küldenek ki pilótakiképzésre Kanadába – mondta Mészáros Antal őrnagy, a szegedi toborzóiroda vezetője.

Hozzátette: a már diplomás jelentkezőknek a tökéletes egészségi állapot mellett angolul is kitűnően kell tudniuk, hiszen a hároméves kiképzés is ezen a nyelven folyik. Az oktatás során dől el, hogy a katonából vadász-, szállítógép- vagy helikopter-pilóta lesz-e.

Azért, hogy az egyetemi hallgatók kedvet kapjanak a pilótamunkához, az egyetem Tanulmányi és Információs Központjában szimulátorok segítségével kipróbálhatták ki a MiG-29-es vadász-, és az AN-26-os szállítógépek irányítását.

Az őrnagy elmondta, nemcsak leendő pilótákat keresnek, a tiszti, tiszthelyettesi beosztásokra is várják az egyetemisták jelentkezését. Ráadásul Csongrád megyében, Hódmezővásárhelyen és Szentesen összesen négyszáz legénységi posztra is toboroznak szerződéses katonákat.

A toborzónap látogatói személyes beszámolók és fényképek segítségével ismerkedhettek meg az afganisztáni misszióban résztvevő katonák munkájával és mindennapjaival.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatói dinamikus közelharc-bemutatót tartottak, azokat a tipikus veszélyhelyzeteket mutatták be, amelyekkel a hadműveleti területeken találkozhatnak a katonák.

A hallgatók kiképzői elmondták, a harc intenzitása és jellege megváltozott, a járőröknek a néhány tíz méterre vagy a közvetlen közelükben tartózkodó ellenséggel kell a küzdelmet felvenniük.