Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tokió tiltakozik egy orosz légi gyakorlat miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 10. 11:41

A japán légtér szélén hajtott végre repüléseket február 8-án, szerdán az orosz légierő öt gépe, köztük első ízben egy nagy hatósugarú rádiólokátorral felszerelt gép – közölte a japán védelmi tárca.

Az orosz légierő szóvivője csütörtökön megerősítette a közel 16 órán át tartó gyakorlat tényét. Hozzátette, hogy az orosz gépek manővereit a japán és a dél-koreai légierő összesen tíz F–15-ös és F–16-os gépe kísérte figyelemmel. Vlagyimir Drik szóvivő hozzátette, hogy a tokiói kormány ezután megkérte Moszkvát, hogy a továbbiakban tartózkodjon a hasonló cselekményektől.

A japán védelmi minisztérium előzőleg arról tájékoztatott, hogy az orosz légierő két Szu–27-es típusú vadász-felderítő gépe a szigetország légterének nyugati szélén, a Japán-tenger térségében járőrözött, míg két Tu-95MSZ típusú hadászati bombázója északon átrepült Japán keleti oldalára, s itt délnek fordulva „leereszkedtek" Honsu szigetének csendes-óceáni partvidéke mentén egészen a Tokió közelében lévő Bószó-félszigetig. Innen fordultak vissza.

A tárca közlése szerint eközben első ízben közelítette meg Japán légterét az orosz légierő egy A–50-es típusú, nagy hatósugarú rádiólokátorral felszerelt korai előrejelző gépe. A tokiói védelmi minisztérium ezt példátlan esetnek nevezte, mint ahogy azt is, hogy az orosz légierő amúgy szokásos Japán közeli járőrözéseiben egyszerre ennyi harci gép repülte körbe az ország légterét.

Moszkva és Tokió vitában áll egymással a Kuril-szigetek négy déli tagjának hovatartozása ügyében, amelyeket a Szovjetunió a II. világháború utolsó napjaiban foglalt vissza. A megoldatlan vita 67 éve akadályozza, hogy a felek békeszerződéssel zárják le a háborút.

Oroszország 2007-ben újította fel hadászati bombázóinak a hidegháború korszaka után leállított nagy távolságú repüléseit.