Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hajdan volt helyőrségek: Kalocsa

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. február 10. 12:29

Az első katonai szervezet – egy katonai kórház – 1849-ben települt rövid időre a városba, a Foktői úti és a Miskei úti laktanyák csak majd’ száz év múlva készültek el. Kalocsa „aranykorában” közel négyezer sorkatona és legalább kétezer hivatásos tiszt és tiszthelyettes szolgált itt. Ma egy raktárbázis van a helyőrségben…

Kalocsa „véderő" szerepe a paksi atomerőmű üzembe állítását követően értékelődött fel. Egy támadás esetén ugyanis az erőmű védelme az itteni katonák feladata lett volna. Bóna Pál nyugállományú alezredes „Kalocsa, a katonaváros" című dolgozatából kiderül, hogy 1950-től tizenegy magyar és egy szovjet alakulat állomásozott itt, de a város nevének hallatán mégis szinte csak az MN 37. Budapesti Forradalmi Ezred és az MN 1549 Harckocsiezred jut mindenkinek az eszébe.

Ennek viszont nagyon egyszerű a magyarázata: ezeknél az ezredeknél képezték ki az (egyetemi, főiskolai) előfelvételiseket. A harckocsizóknál a műszaki érdeklődésű fiatalok, a lövészeknél pedig a leendő jogászok és bölcsészek töltöttek itt tizenegy hónapot. Sok, mára ismertté vált politikus, színész és sportoló szolgált a helyőrségben és itt volt előfelvételis Czinege Lajos hadseregtábornok fia is. Az akkori honvédelmi miniszter rendszeresen látogatta a gyereket, s bár civilben, „átlagos" apaként jött, a látogatási napok előtt mégis az egész laktanya festett és takarított.

A katonák viszont pont egy ilyen apa-fiú találkozásnak köszönhették a szabadidőruhát: a kék melegítőt, piros szegélyű atlétatrikóval és fehér tornacipővel. Ezeket az „extrákat" azért rendszeresítették a hadseregben, mert a miniszter meglátta a fiát lengőszárú zöld gatyában és szakadt trikóban. A sorkatonáknak akkor még nem volt sportöltözetük.

Írásunkat teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin február 10-én, megjelenő számában!