Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2012. február

2012. február 10. 11:07
A felügyelő lovas szobra

A budapesti Fiumei úti temető (vagy ahogy régebben nevezték: Kerepesi úti temető) hivatalosan 1849. április elsején nyílt meg, ezzel Budapest legrégebbi, ma is használatban lévő keresztény sírkertjének számít. Az itt tartott első – és sokáig egyetlen – ünnepélyes, államiként definiálható dísztemetés a honvédséghez köthető: 1849. április 24-ét követően, amikor a honvédcsapatok bevonultak Pestre, az új temetőben kapta meg a végtisztességet az isaszegi csata áldozatai közül tizenegy, a Rókus-kórházban elhunyt katona.

Haderő

Drasztikus lépésváltás

Változó közjogi keretek, változatlan feladatrendszer, csökkenő költségvetés: Domján László vezérőrnagyot, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság 2011. december elsején kinevezett új parancsnokát terveiről, valamint a parancsnokság és az alárendelt alakulatok 2012-es legfontosabb feladatairól kérdeztük.

A hivatás szolgálatában

A honvédelmi miniszter 2011. július 29-én, a 79/2011. számú utasításával hagyta jóvá a Magyar Honvédség 2021-ig szóló humánstratégiáját, ezzel párhuzamosan pedig az Országgyűlés elfogadta az új honvédelmi törvényt. Változott a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvény több pontja is; e változások egyik eredményeként hívják 2012. január elsejétől a tiszthelyetteseket altisztnek.

Nagyvilág

Radar

Nők a brit tengeralattjárókon, s Japán is a Lockheed Martin F-35A Lightning II-es vadászbombázóra szavazott, míg Szaúd-Arábia Boeing F-15SA támadó repülőgépeket vásárol. Afganisztáni tapasztalat, hogy drága az üzemanyag légi szállítása, de bővül az ATALANTA kalózvadász NATO-akció. Ízelítő magazinunk nemzetközi katona- és biztonságpolitikai híreiből.

Missziós hírek

Az afganisztáni és a balkáni missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglaló rovatunkban hírt adunk Afganiszánból, a háromnemzetiségű (albán, horvát, magyar) járőrfeladatról, a Nahrin járásban nyújtott humanitárius segítségről, a Pol-e Komriban elindult angolnyelv- és számítástechnikai tanfolyamról. A Balkánra kiutazott az MH EUFOR 10. váltása,s folytatódott a közös, magyar-portugál tömegkezelő kiképzés Koszovóban. A sínai MFO-misszióban a magyar katonák nyerték meg a Force Driving Skills versengést.

A mérleg két serpenyője

Tavaly év végén – a napi hírek szerint, 2011. december 18-án – lényegében az összes amerikai katona elhagyta Irak területét, s ezzel formálisan is befejeződött az iraki háború. A témáról készített precíz mérleget a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának (SVKK) két biztonságpolitikai szakértője, Tálas Páter és Csiki Tamás. Tanulmányukból adunk közre részleteket.

Seregszemle

Vitézséggel és hűséggel

Buda várában áll egy impozáns épület a Szent György tér 1–2. szám alatt. Neve és „rangja": Sándor-palota, köztársasági elnöki rezidencia, az elnöki hivatal szűkebb pátriája. A világörökség eme szeglete hatvanhat év után ismét magyar honvédek – honvéd palotaőrök – mindennapi szolgálatának színhelye. Róluk (is) szól parancsnokuk, Kiss Ferenc honvéd palotaőr alezredes „napi blogja"…  

A Magyar Honvédség hírei

A honvédség kiképzési és protokollhíreit összegyűjtő rovatunk hasábjain – egyebek mellett – a JAS-39EBS HU Gripenek szerződésének meghosszabbításáról, a missziókból érkező és az oda induló katonák köszöntéséről, a Honvédelmi Minisztérium energetikai konferenciájáról, szentendrei IED-elleni oktatásról, a szentesi KatonaSuli-programról, az első automatizált vezetési és irányítási rendszer kiképző tanfolyamról is olvashatnak.

Mindenesek

A logisztikusok – a „harmadik haderőnemnél" szolgálók – nincsenek mindig rivaldafényben. Az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred idén is „csupán" bővülő feladatokkal, a missziók, tőlük megszokott hatékony ellátásával áll a haderő legszélesebb nyilvánossága elé.

Átmeneti költözés

Első teljes évét kezdi meg idén az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ – közismert nevén, a Szikla. A tavaly tavasszal megalakult katonai szervezetnél szolgálók azonban az év elején elköltöznek egy kis időre, Kecskemétre.

Radardimenziók

Tavaly az MH 54. Veszprém Radarezred átadta a légi vezetési és irányítási feladatokat az MH Légi Vezetési és Irányítási Központnak (MH LVIK). Ezzel az alakulat feladatrendszere megváltozott…

A Magyar Honvédség tartalékos rendszere

Tartalék nélkül nincsen haderő. Ennek az alapvetésnek a szellemében a honvédelmi vezetés csaknem egy évtizedes mulasztást pótol a hadkötelesek nyilvántartásáról szóló törvénnyel, valamint az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztésével. A Magyar Honvédség tartalékos rendszere két pilléren áll. Az I. komponensbe a békében is alkalmazható, önkéntesség alapján szervezett erők (férfiak és nők), a II. komponensbe a kizárólag megelőző védelmi helyzet és rendkívüli állapot idején alkalmazható, jogszabályi kötelezettség alapján szervezett erők (a hadköteles férfiak) tartoznak.

Dandártörténet

Egy nem mindennapi „átkaroló hadműveletnek" köszönheti létét a Magyar Honvédség Támogató Dandárja: 2006-ban honvédelmi miniszteri döntés alapján, öt különböző katonai kultúrát vontak össze egy katonai szervezet égisze alá. A dandár történetének első lapjaira azonban még 1945 januárjában kerültek az első bejegyzések.

A szavak ereje

Afganisztánban a katonák számára legnehezebbnek számító, úgynevezett aszimmetrikus háború folyik; az ellenséget nagyon nehéz azonosítani, mert túlnyomó többségében nem viseli nyíltan fegyvereit, nem visel egyértelmű megkülönböztető jelzéseket és nincsenek egyértelmű arcvonalak. Ilyen körülmények között a siker titka nem csak a fegyverek erejében rejlik, hanem a helyi lakossággal kialakított jó viszonyban. Ez már csak azért sem mellékes, mert sokszor nem tudni pontosan, hogy ki a barát és ki az ellenég.

Gép és föld között

A magasság fogalma roppant viszonylagos. Mi, a földön állva úgy látjuk, hogy a helikopter „épphogy csak" a fejünk felett szitál, az ajtajában álló katona viszont jó hétemeletnyi mélységet lát maga alatt, amikor kilép a „semmibe". A megállapítást „csak a miheztartás végett" tette Pintér Ferenc őrnagy, az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj parancsnokának helyettese, miközben a helikopterről kötélen lecsúszó katonákat nézzük. Lentről nem is tűnik olyan vészesnek – mondja –, ám fentről…

Haditechnika

Finn ajándék

3307 és 3309: két oldalszám, amelyek finn–magyar „közös nyelven" mai katonai szállítóhelikopterek történetének lapjain olvashatók. A Finnország által felajánlott két katonai helikopterről 2010-ben érkeztek az első, hivatalos információk az MH 86. Szolnok Helikopterbázis szállítóhelikopter-zászlóaljához.
A „finn történet" részleteibe Szabó Miklós alezredes, a zászlóalj parancsnoka segítségével avatjuk be olvasóinkat.

Hátország

A pokol öt hete

Már-már úgy tűnt, hogy 2011-ben elmarad a rohamlövész-tanfolyam, a Magyar Honvédség legkeményebb, 33 napos, vagyis öt héten át tartó kiképzése, ám – részben a média érdeklődése eredményeként – mégis megrendezték, sőt a Hír tv filmet is készített róla A pokol öt hete címmel, amely immár a honvedelem.hu honlapon is megtekinthető, a Haderő Háttér menüpont alatt.

Információs hadisztráda

A hatékonyabb és gyorsabb tájékoztatás jegyében a múlt év vége óta egy újabb kommunikációs csatornán, a közösségi hálón is elérhető a Magyar Honvédség: a www.facebook.com/magyarhonvedseg címen megtalálható oldallal a tárca reményei szerint egyszerűbbé válik az érdeklődők megszólítása.

Kalocsa

Az első katonai szervezet – egy katonai kórház – 1849-ben települt rövid időre a városba, a Foktői úti és a Miskei úti laktanyák csak majd’ száz év múlva készültek el. Kalocsa „aranykorában" közel négyezer sorkatona és legalább kétezer hivatásos tiszt és tiszthelyettes szolgált itt. Ma egy raktárbázis van a helyőrségben.

Virtuális temető

Ami manapság nem érhető el az interneten, az nem létezik a 20 évnél fiatalabbak számára. Ezért választotta éppen a világhálót a HM Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztály ahhoz, hogy felkeltse az ifjabb generációk érdeklődését a hadisírgondozás iránt.

Közérdekű

Közérdekű híreink között szerepel a 2011. évi személyi jövedelemadó felajánlható egy százalékával kapcsolatos kérések, a 2011. december 15. és 2012. január 20. között elhunytak névsora, az MH ÖHP pályázata az Európai Unió grúziai megfigyelő missziójában (EU Monitoring Mission – EUMM Grúzia) 2012. szeptemberétől, vezényléssel betölthető fegyvertelen katonai megfigyelő beosztások ellátására, illetve a katonai toborzással, és az önkéntes tartalékos szolgálattal kapcsolatos ügyintézés helyszínei.

A hazámat szolgálom

Kétezer-tizenkettő januárjában honvédelmi miniszteri elismerések átadására került sor, melyekről lapunk is beszámol.

Örökérvényű parancs

A doni áttörés 69. évfordulóján tartott megemlékezés során Hende Csaba honvédelmi miniszter a Hadtörténeti Múzeum udvarán adta át a Matasz hagyományőrző főhadnagyának a vezérkari főnök díszparancsát a 12. emléktúra megtartására. Jásdi Balázs, az ötlet gazdája és négy társa még 2000-ben indult először útnak, hogy a 2. magyar hadsereg felszerelésében,  gyalogtúrával emlékezzenek 1943 januárjára, az urivi áttörés után a hómezőkön, mínusz 35 fokos hidegben menetelő katonákra.