Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törökország egyik legnagyobb katonai gyakorlatán tett látogatást a Magyar Honvédség parancsnoka

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2022. június 9. 20:00

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka háromnapos látogatásra érkezett Törökországba, hogy megtekintse a török hadsereg és a régió egyik legnagyobb, EFES 2022 elnevezésű hadgyakorlatát.

bilat_vezérkari főnök (2)

Az EFES 2022 elnevezésű török gyakorlat nagyságából adódóan is egy, a haderő minden spektrumát lefedő, összhaderőnemi gyakorlat. 2016-ban még csak 8 ország részvételével tartották meg, majd 2018-ban már 20 ország, idén pedig már 37 nemzet részvételével – köztük a Magyar Honvédség Parancsnokságától delegált magyar katonákkal – rendezik meg.

A gyakorlat fő célja a résztvevő katonák kiképzése, az összhaderőnemi műveletek tervezésére, azok végrehajtására és az interoperabilitás, azaz a haderőnemek közötti minél hatékonyabb együttműködés, feladatvégrehajtás fejlesztése. A gyakorlaton kiemelt szerepet kapott a résztvevő nemzetek szárazföldi erőinél, légierőinél és haditengerészeténél rendszeresített haditechnikai eszközek és fegyverek alapelveinek, technikáinak, taktikáinak és képességeinek tesztelése, fejlesztése. Mindezek mellett ugyancsak fontos része volt a gyakorlatnak a logisztikai támogatás tervezése, a kibervédelem, azaz a kibertámadások elleni védekezések tesztelése, az asszimmetrikus fenyegetések elleni védelem fejlesztése, valamint a kormányzati intézményekkel, és a nem kormányzati szervezetekkel való együttműködés, koordináció fejlesztése.

A gyakorlatot megelőző napon dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy először az izmíri NATO Szövetséges Szárazföldi Parancsnokságára látogatott el, ahol Nicola Zanelli altábornaggyal, a LANDCOM parancsnokhelyettesével, valamint Mustafa Oğuz vezérőrnaggyal, a LANDCOM törzsfőnökével folytatott megbeszélést. Ezt követően a parancsnok - Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőnemi Szemlélőség szárazföldi szemlélője, valamint Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője társaságában - állománygyűlésen vett részt. Az altábornagy tájékoztatta a Törökországban szolgálatot teljesítő magyar katonákat – az őket foglalkoztató kérdések mellett – a Magyar Honvédséget érintő jelenlegi és jövőbeni feladatokról.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy négyszemközti megbeszélést tartott a török hadsereg vezérkarfőnökével, Yaşar Güler vezérezredessel is. A találkozón téma volt orosz-ukrán háború, a balkáni térség fontossága és helyzete, a török-magyar katonai kapcsolatok fontossága és jövője, illetve a közös védelmi ipari együttműködések sikere is.