Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Történelmet ír az ausztrál légierő

Szöveg: JETfly |  2010. március 26. 6:53

Történelmet ír az ausztrál királyi légierő március 26-án, ugyanis megérkeznek leendő állomáshelyükre, az Amberley légi bázisra az első F/A-18F Super Hornet vadászrepülőgépek. A repülőgépeket ünnepélyes keretek között köszöntik hivatalosan a légierő szakemberei, valamint a gyári képviselők jelenlétében.

Tervek szerint a megrendelt 24 darab ausztrál Super Hornetet 2010 és 2011 között fokozatosan adják át a légierőnek.

Azért is történelmi jelentőségű az esemény, mert az ausztrál légierő 25 év óta nem vett át vadonatúj vadászrepülőgépeket. Előzőleg már a földi ellenőrzéseket, valamint az átvételi berepüléseket végrehajtották a szakemberek, így semmi akadálya annak, hogy a kontinensek közötti nagy távolságú átrepülésre felkészített öt Super Hornet vadászgép a Kalifornia állambeli Lemoore légi bázisról felszálljon. Az átrepülés alatt a repülőgépek légi üzemanyag utántöltést hajtanak végre, és Hawaii szigetén, valamint Új-Zélandon le is szállnak.

Tervek szerint az ausztrál légtérbe érkező Super Horneteket F-111-es díszkíséret fogadja, majd Brisbane, valamint az Aranypart érintésével szállnak le az Amberley légi bázison. Az F-111 vadász-bombázókat, amelyek az ausztrál légierő gerincét alkotják, 2010 év végén vonják ki a hadrendből.

A Super Hornetek hadrendbe állításával Ausztrália hatalmas lépést tesz meg a légiereje, valamint a légi harc képességeinek fejlesztése terén. A terveknek megfelelően az F/A-18F repülőgépek rendszerbe állítása átmenetet jelent az F-35 Joint Strike Fighter vadászrepülőgépek beszerzéséig.