Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Történelmi emlékhellyé avatták Zrínyi-Újvárt

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. március 18. 15:15

Sztélé avatásával emelték a történelmi emlékhelyek sorába Zrínyi-Újvárt. A március 18-ai avatóünnepségen Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes úgy fogalmazott: bár az erősség csak három évig állt, történelmi szerepe európai mértékkel mérve is vitathatatlan.

3

Németh Szilárd hangsúlyozta: a költő és hadvezér Zrínyi Miklós egykori erőssége kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy a 17. század közepén az Európa ellen indított török offenzíva nem érte el céljait. „Noha az erősség csak három évig állt, európai történelmi szerepe vitathatatlan. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy ez a vár Zrínyi Miklós egyetlen, a mai Magyarország területén található kiépített emléke. Ezért is kezdeményeztük annak idején dr. Koltai András elnök úrral, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem akkori rektorával, Zrínyi-Újvár történelmi emlékhellyé nyilvánítását, és nagy örömünkre javaslatunkat egyhangúlag elfogadták. Zrínyi erős, keresztény Magyarországban hitt és egész életében azért küzdött. Ma mi is ebben hiszünk: erős országot akarunk!” – mondta a miniszterhelyettes.

6

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszteri megbízott szerint Zrínyi Miklós hősiessége, egészen az ezeresztendős, keresztény magyar állam történelmének legfontosabb állomásaival kapcsolatban is gondolatokat vet fel. „Ezek a romok bátorságról, bölcsességről, hozzáértésről, kezdeményezőképességről, kockázatvállalásról és sikerekről mesélnek nekünk. Arról, hogy a magyar nemzettest egyik tagja, Zrínyi Miklós minden erőforrását képes volt a hazája érdekében mozgósítani” – fogalmazott.

7

A történelmi emlékhelyet jelző sztélét - Németh Szilárd és Cseresnyés Péter mellett - Szászfalvi László országgyűlési képviselő, Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója, Kelei Zita, Őrtilos község polgármesterasszonya, és prof. dr. Padányi József vezérőrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, Zrínyi-kutató leplezték le.

Zrínyi-Újvárral együtt hazánkban immár huszonegy nemzeti és ötvenöt történelmi emlékhely található.