Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törzsgyakorlás az MH KFOR Zászlóaljnál

Szöveg: Smidróczki Róbert |  2008. április 4. 21:16

Négynapos, számítógéppel támogatott törzsgyakorláson vett részt a héten, Várpalotán, az MH Bakony Harckiképző Központ szimulációs gyakorló központjában a MH KFOR Zászlóalj felkészülő állománya.

Az idei év második felében több mint 400 magyar katona kezdi meg békefenntartó misszióját a koszovói Pec-ben, a tervezett MH KFOR Zászlóalj kötelékében. A közel egy hónapja tartó felkészülés egyik állomásaként a MH KFOR Zászlóalj törzse – mintegy ötvenen – számítógéppel támogatott törzsgyakorláson vett részt Várpalotán március 31–április 3-a között. A gyakorlás célja az volt, hogy a törzs egyes elemei minél jobban összekovácsolódjanak, és megismerje egymás képességeit az állomány.

Hiába szolgál ugyanis hosszú évek óta együtt a törzs többsége a MH 5. Bocskai István Lövészdandár 1. lövészzászlóaljánál, az MH KFOR Zászlóaljhoz csatlakozó speciális képességek – például CIMIC, PSYOPS, HUMINT – alkalmazási lehetőségeit még bele kell építeni a törzsmunkába.

„Nagyon hasznosan telt el ez a négy nap, a kezdeti nehézségek után a törzs egyre jobban együtt tudott dolgozni, egyre gördülékenyebben ment a különböző incidensekre történő reagálás." – tudtuk meg Frankó Imre őrnagytól, a MH KFOR Zászlóalj tervezett törzsfőnökétől.

A felkészítés a jövő héttől tovább folytatódik majd a zászlóalj számára. Április hónapban a különböző szakfelkészítések mellett vezetési gyakorlaton, illetve lövészeten vesznek majd részt a katonák, májustól pedig a zászlóalj állománya kitelepül Hajdúhadházra, a felkészítés utolsó fázisának végrehajtására.