Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább erősödik az orosz tengeralattjáró flotta

Szöveg: Háború Művészete |  2008. szeptember 3. 14:04

Miközben jövőre már a második, új generációs Borej-osztályú nukleáris meghajtású ballisztikus rakéta-hordozó tengeralattjárót is megkapja az orosz flotta a régebbi, de nagy harcértéket képviselő Tájfun-osztályú egységek fejlesztése is zajlik. A világ legnagyobb tengeralattjáróiból napjainkban már csak három példány létezik, ezek átfegyverzése és modernizálása gőzerővel zajlik.

A Szeverodvinszkben található Sevmash hajógyárban az első egység a Dmitrij Donskoj tesztjei már be is fejeződtek, így hamarosan a másik két tengeralattjáró is megkapja majd az új rakétákat és a fejlett elektronikai rendszereket.
Az orosz flotta tervei szerint a három korszerűsített Tájfun-osztályú egység és a folyamatosan épülő új Borej-osztályú tengeralattjárókkal nagy előrelépést érnek el a stratégiai csapásmérő erő fejlesztésében. Ez ugyanis alapvető pillére az orosz globális nagyhatalmi terveknek.

A régi Delta III-osztályú tengeralattjárókat ugyanakkor kivonják a rendszerből, a Delta IV-esek viszont még tovább szolgálnak egy ideig.

Az első Borej-osztályú egység a Jurij Dolgorukij már elkészült, a második, az Alexander Nyevszkij átadása pedig 2009-ben várható. 2006-ban kezdődött meg a harmadik, Vlagyimir Monomah névre keresztelt hajó építése, ennek elkészültére feltehetően 2010-11-ig várni kell.

Vlagyimir Putyin miniszterelnök bejelentése szerint nem kevesebb, mint 150 milliárd dollárt fordítanak a közeljövőben az orosz hadiipar és a haderő fejlesztésére, így vélhetően bőven lesz pénz a Tájfun-ok korszerűsítésére és a Borej-osztály munkálatainak felgyorsítására.