Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább erősödött az orosz légierő

Szöveg: JETfly |  2008. május 6. 22:07

Az orosz légierő egy újabb Tu-160 típusú stratégiai bombázó repülőgépet állított szolgálatba az elmúlt hónap végén, így jelenleg már 16 darab Tu-160 típusú repülőgép áll a parancsnokság rendelkezésére.

Természetesen az a tény, hogy az orosz stratégiai bombázók száma eggyel emelkedett, jelentősen nem változtatja meg a az erőviszonyokat a világban. Ugyanakkor a stratégiai bombázók modernizációja, új repülőgépek vásárlása, valamint a repülések újraindítása a világ távoli pontjaira nem egyszerűen csak egy eszközt jelent távoli célpontok megsemmisítésére, hanem az ország külpolitikájának fontos eszköze is egyben.

Április 29-én a reggeli órákban, a Gorbunov nevét viselő Kazanyi repülőgépgyár területén ünnepélyes keretek között adták át a legújabb Tu-160 típusú stratégiai bombázó repülőgépet az Engelsben diszlokáló 121. bombázó ezred részére.

Délután két órakor a repülőgép felszállt és átrepült az Engelsben található légibázisra, ahol háromnegyed négy előtt öt perccel sikeresen leszállt. Közvetlenül a leszállás végrehajtása után került sor a repülőgép ünnepélyes befogadására. Az ünnepségen a védelmi minisztérium képviselői mellett jelen voltak a légierő, valamint a szaratovi terület képviselői is.

1595876123

A távolsági repülőerők törzsfőnöke – Anatolij Zsiharev – szerint az új stratégiai bombázó átvétele fontos esemény a távolsági repülőerők életében.

Az új repülőgépet Vitalij Kopilovról nevezték el, aki 1973-tól 1993-ig volt a kazanyi repülőgépgyár vezetője. A gép első repülésére 2007. december 28-án került sor.

Oroszország a tervek szerint évente 2-3 repülőgépet kíván modernizálni. Jelenleg három rakétahordozó található a Gorbunov repülőgépgyárban, Kazanyban, amelyből egy még tavaly, kettő pedig ebben az évben érkezett meg, hogy elvégezzék rajtuk a modernizációs munkákat. Várhatóan 2008 végéig egy újabb modernizált Tu-160 típusú repülőgépet vehet át a légierő.