Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább folytatódik a győri-ohiói együttműködés

Szöveg: Csekei Judit százados | Fotó: a szerző felvételei |  2021. május 16. 21:23

James McCandless ezredes, az Ohiói Nemzeti Gárda 174. Légvédelmi Tüzérdandár parancsnoka és Shelley Kolb főtörzszászlós, a dandár vezénylőzászlósa érkezett bemutatkozó látogatásra az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredhez május 14-én, pénteken.

Ohiói_Győr (3)

Az amerikai vendégeket Könczöl Ferenc ezredes, a győri alakulat parancsnoka fogadta. A találkozó legfontosabb célja az volt, hogy a légvédelmi rakétafegyvernem előtt álló kihívások tükrében milyen módon lehet intenzívebbé tenni, illetve elmélyíteni az együttműködést, elsősorban a kiképzés, a közös gyakorlatok, illetve a műveleti képesség építése terén.

Az Ohiói Nemzeti Gárda – mint a magyar-amerikai katonai együttműködés egyik fő platformja – vezetésével, illetve alárendelt katonai szervezeteivel a Magyar Honvédség eddig is kiváló kapcsolatot ápolt. Az elmúlt években ez az együttműködés kiterjedt a rakétaezred és az amerikai tüzérdandár kapcsolatára is. 2016-ban az amerikai dandár hadműveleti főnöke látogatott Győrbe, és még abban az évben a szlovákiai Tobruq Legacy harcászati gyakorlaton is találkoztak egymással a két alakulat katonái. 2019-ben egy Mobil Oktatócsoport tartott felkészítést az amerikai légvédelmi rakétaerők által alkalmazott döntéshozatali rendről, míg tavaly az ohiói alakulat korábbi parancsnoka egyeztetett Győrben.

Ohiói_Győr (10)

A pénteki program során az alakulatok általános bemutatásán kívül a megbeszéléseken szóba kerültek a következő évek főbb kiképzési eseményei, a potenciális kapcsolódási pontok, illetve a folyamatban lévő, valamint a szervezetek előtt álló fejlesztések és azok helyzete.