Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Tovább kell fejleszteni a Honvéd Kadét Programot”

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Tóth László |  2021. június 3. 22:48

„Nem csak a Magyar Honvédség állományában kamatoztathatják a fiatalok mindazon tapasztalatokat, amelyeket kadétként szerezhetnek” – hangzott el a Honvéd Kadét Konferencián, június harmadikán Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

Honvéd Kadét konferencia (3)

A rendezvényt megnyitva dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte: egykor maga is honvéd kollégista volt és az ott kialakult értékrendje elkísérte egész eddigi katonai pályafutása alatt, így sokat segített abban, hogy ma a Magyar Honvédség parancsnoki beosztását töltse be. „A Honvéd Kadét Program alapvető fontosságú értékeket ad a fiatalok számára ma is” – tette hozzá a vezérőrnagy.

„Nem titkolt célunk az, hogy azok a gyerekek, akik csatlakoznak a programhoz, egyenruhában folytassák majd a jövőjüket és a Magyar Honvédségben, aktív katonaként találják meg számításukat. A fő célunk azonban az, hogy a bajtársiasság, a fegyelem, a precizitás, a közösségért való küzdés, s mindaz, amit a magyar katona ezer éve képvisel, az mind-mind menjen be a fiatalok fejébe, de legfőképp a szívébe” – hangsúlyozta Ruszin-Szendi Romulusz.

Honvéd Kadét konferencia (1)

„Az, hogy ma már a Honvéd Kadét Programban közel háromezer diák vesz részt, óriási eredmény, amit lehetetlen lett volna elérni a programban dolgozó iskolák, tanárok, katonák nélkül. Csak közös munkával, egymást segítve és egymásra figyelve lehet a program eddigi sikereit felhasználva, arra építve tovább fejleszteni” – emelte ki a vezérőrnagy, hozzátéve: ehhez azonban a továbbiakban is csapatmunkára, folyamatos párbeszédre lesz szükség.

Több mint nyolcvan iskola csatlakozott a programhoz. „Nem fejlődhetünk úgy tovább, hogy nem hallgatjuk meg önöket, akik naponta találkoznak a gyerekekkel, naponta találkoznak a szülőkkel, az őket érő kihívásokkal. Sokkal jobban tudják, hogy mi motiválja a fiatalokat, mire van igényük – mi pedig el tudjuk mondani, hogy mit szeretnénk tolmácsolni” – tette hozzá a Magyar Honvédség parancsnoka.

Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke kiemelte: köszönet illeti a konferencia meghívott vendégeit azért, hogy vállalták ezt a küldetést, ezt a sajátos missziót, amellyel a jövő nemzedékét felkészítik és a családok mellett részt vesznek a diákok értékrendjének kialakításában.

Honvéd Kadét konferencia (11)

„Látjuk, hogy a világban milyen változások következnek be, ezek milyen sebességgel történnek és ezt milyen nehéz követni a mindennapokban. Kialakult egy új, virtuális kommunikációs tér, s nagyon sokan már a közösségi portálokon keresztül tartják egymással a kapcsolatot. A technológiai fejlődés eredménye bizonyos szempontból az életmódunkat, a szokásainkat is megváltoztatja. Éppen ezért fontos, hogy a jövő nemzedékét a programon keresztül segítsük felkészíteni mindazokra a veszélyekre és kihívásokra, melyeket a jelenkorban nap mint nap tapasztalhatunk” – tette hozzá Simicskó István. Mint fogalmazott: szükség van biztonságtudatos nevelésre, amely segítségével megadhatjuk gyermekeinknek azt a sokoldalú kompetenciát, azt a képességhalmazt, amivel látják és felismerik a lehetséges veszélyeket, kihívásokat.