Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább támadnak a kormányerők Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 25. 8:36

Legalább 28 polgári személy vesztette életét a közép-szíriai Hamában a kormányerők támadása következtében – derül ki az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) április 23-ai, hétfő délutáni veszteségmérlegéből.

Az OSDH az ENSZ küldöttei által ellenőrzött tűzszünet nyilvánvaló megsértésének nevezte az al-Arbaín negyedben és környékén végrehajtott offenzívát, amelynek több sebesültje is van.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH elnöke a francia hírügynökséggel azt is közölte, hogy hétfőn az ország más pontjain további hat személy – öt katona és egy civil – halt meg a kormánycsapatok tüzérségi támadásaiban.

A SANA hivatalos hírügynökség hétfőn azt jelentette, hogy „fegyveres terrorista csoportok" Deraa és Hama tartományokban megöltek négy embert, köztük három katonát. Az állami média ezenkívül arról is beszámolt, hogy a libanoni határnál feltartóztattak egy fegyverekkel telerakott autót, amely Szíria területére akart bejutni.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szombaton elfogadott határozatában 300 fegyvertelen katonai megfigyelő azonnali Szíriába vezényléséről rendelkezett az április 12-én életbe lépett, de az OSDH szerint több ízben megsértett tűzszünet ellenőrzése céljából.

Hétfői bejelentés szerint a megfigyelők helyszínre vezénylése a jövő héten kezdődik és több szakaszból fog állni.

A szíriai ellenzék és nyugati támogatói azt gyanítják, hogy a Bassár el-Aszad vezette rezsim csak szóban fogadja el Kofi Annannak, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjának béketervét, részben azért, hogy megnyugtassa orosz és kínai szövetségeseit, közben pedig igyekszik megkerülni a hatalmát veszélyeztető tűzszüneti előírásokat. Egyes ellenzéki aktivistáknak az ENSZ-missziót illetően is kételyeik vannak a nyolcfős előőrs eddigi tevékenysége alapján.

Az OSDH adatai szerint a 13 hónapja tartó szíriai népfelkelésnek eddig legalább 11.100 halálos áldozata van.