Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Továbbra is maradunk Afganisztánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 22. 9:04

Miután november 7-re kiírták az afgán elnökválasztás második fordulóját, egyelőre az országban maradnak azok a katonák, köztük értelemszerűen az a negyven magyar is, akiket a választás lebonyolításának biztonsága érdekében erősítésként küldtek a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erőhöz – közölte Kovács István magyar NATO-nagykövet.

A választás első fordulója augusztus 20-án volt, és a tömeges csalásokról szóló bejelentések kivizsgálása után közzétett hivatalos eredmény értelmében Hamid Karzai elnök, bár a legtöbb voksot kapta, nem érte el a megválasztáshoz szükséges 50 százalékot, ezért második fordulót kell tartani.

Név nélkül nyilatkozó NATO-diplomaták azt mondták, hogy a november 7-i időpont időjárási szempontból még éppen alkalmas a választás lebonyolítására. Utána már erősen romlik az utak járhatósága, ami alapvetően rontaná az infrastrukturális feltételeket. A tél beálltával a harci cselekmények lehetősége is csökken mind az afgán hegyek közt, mind a pakisztáni határvidéken.

Az Egyesült Államok kormányzata még nem döntött arról, eleget tesz-e Stanley McChrystal amerikai tábornok több katona Afganisztánba küldését szorgalmazó előterjesztésének. Ha igen, az újonnan érkező katonák akkor is csak jövő január táján érkezhetnének, és a felkészítési időszak után tavasszal lennének bevethetők.

Az észak-atlanti szövetség tagállamainak védelmi miniszterei csütörtökön és pénteken kötetlen találkozót tartanak Pozsonyban, és szó lesz Afganisztánról is – mondták a NATO brüsszeli székházában. Diplomaták hangsúlyozták, hogy a nemzetközi erőnek a közép-ázsiai országból való kivonása nem szerepel a mérlegelt lehetőségek között.

Ehelyett az afgán biztonsági erők felkészítésének intenzívebbé tételén, a tálib felkelőkkel vívott harcban a polgári lakosság hatékonyabb védelmén, valamint általában a “jó kormányzás" alapvető feltételeinek a megteremtésén van a hangsúly.

Az MTI értesülései szerint Pozsonyban a védelmi miniszterek meghallgatják amerikai kollégájuk, Robert Gates tájékoztatását azokról az új tervekről, amelyek az amerikai rakétarendszer-elemek cseh-, illetve lengyelországi telepítési terveinek feladása után körvonalazódnak Washingtonban.