Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Továbbra is tüntetnek a kairói Tahrír téren

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 11. 9:51

Több százan tüntettek vasárnap is a kairói Tahrír téren a katonai vezetés ellen tiltakozva, két hónappal Hoszni Mubarak elnök megbuktatása után. A tüntetők, akik a téren töltötték az éjszakát is, Mohamed Huszein Tantávi marsall, ügyvezető államfő távozását követelik, kifogásolva, hogy 20 éven át Mubarak védelmi minisztere volt.

A hadsereg, amely megfenyegette a tüntetőket, hogy a kijárási tilalmat érvényesítve eltávolítja őket a térről, végül nem lépett közbe, ellentétben a péntek éjszakával, amikor megtámadta a téren sátorozó tüntetőket.

A katonai és a rohamrendőrség erőszakos fellépése következtében szombatra virradóra hivatalos források szerint egy tüntető meghalt, hetvenegyen pedig megsebesültek.

Pénteken több tízezren követelték az egyiptomi népfelkelés jelképének számító kairói téren Mubarak bíróság elé állítását, és élesen bírálták a Mubarak február 11-i távozása után felállt, továbbra is a közvélemény nagy részének támogatását élvező katonai kormányzást.

Az események arról tanúskodnak, hogy nő a feszültség a hadsereg szerepének megítélésében, miután bizonyos ideig széleskörű volt az egyetértés abban, hogy a hadsereg stabilizálja az országot és megszervezi a polgári kormányzat év végére ígért helyreállítását.