Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tragédiát okozott a tévedés

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 13. 6:47

Afgán civileket szállító buszra nyitottak tüzet hétfőn az Afganisztánban állomásozó külföldi katonák Kandahár közelében, és 4 embert megöltek, 18-at pedig megsebesítettek. Az ISAF elismerte, hogy katonái négy embert megöltek, köztük egy nőt és egy gyereket, amikor tüzet nyitottak egy buszra, amely konvojukhoz közeledett, és sajnálatát fejezte ki a történtek miatt.

Az incidens az ország déli részén fekvő Kandahár városának közelében, Zsari körzetében, egy autóúton történt. Kandahár tartomány kormánya erélyesen elítélte a történteket. A legújabb súlyos incidens felkorbácsolta az Amerika-ellenes érzelmeket a kulcsfontosságú dél-afganisztáni városban, ahol a koalíciós erők igyekeznek megnyerni a lakosság támogatását a tálibok elleni készülő offenzívához. Zelmai Ajubi, a helyi kormányzó szóvivője azt mondta, hogy a nemzetközi erők 12 sebesültet egy katonai kórházba szállítottak. A busz egyik kórházban fekvő utasa elmondta, hogy éppen elhagyták a kandahári buszvégállomást, amikor szembetalálkoztak egy amerikai katonai konvojjal, és félreálltak, hogy utat engedjenek neki.

A lövöldözés akkor kezdődött, amikor a négy amerikai jármű közül a harmadik elhaladt mellettük. Mint mondta, a lövések a konvoj irányából érkeztek. “Hirtelen tüzet nyitottak. Nem tudom, miért. Megálltunk, és aztán nem tudom, mi történt" – mondta a férfi, aki az orvosok szerint fejsérülést szenvedett, de nem tudni, mennyire súlyos az állapota. Órákon belül afgánok tömegei égő gumiabroncsokkal elzárták a Kandahárból kivezető főutat, halált kiáltva az amerikaiakra, és Hamid Karzai afgán elnök megdöntésére szólítva fel. Karzai maga is Kandahárból származik. Követelték, hogy a kormány büntesse meg azokat a katonákat, akik felelősek a történtekért. A NATO és az afgán hatóságok nem közölték az incidensben részes katonák nemzetiségét, de számos szemtanú szerint azok amerikaiak voltak. Karzai nyilatkozatot adott ki, elítélve a támadást, és részvétét fejezve ki az áldozatok hozzátartozóinak.