Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ahmadinezsád hazugságnak tartja 9/11-et

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 13. 6:31

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, aki korábban “vaskos hazugságnak” nevezte a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli merényleteket, hétfőn közzétett levelében kérte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, hogy vizsgálják ki ezeket a támadásokat.

Ahmadinezsád levelében szorgalmazta a térség országainak bizalmát élvező független bizottság felállítását, amely kimerítő vizsgálatot folytatna a szeptember 11-i “valós tényezőkről".
“Ezek a támadások szolgáltak fő ürügyül a Közép-Kelet megtámadására, valamint a NATO Afganisztán és Irak elleni támadásaira" – írta az iráni elnök, aki arra kérte a főtitkárt, hogy a vizsgálat eredményét az ENSZ-közgyűlésben ismertessék.

Az ultrakonzervatív iráni elnök korábban megkérdőjelezte, hogy al-Kaida terroristái hajtották volna végre a közel 3000 emberéletet követelő szeptember 11-i támadásokat.
A levelet akkor tették közzé, amikor az Egyesült Államok nemzetközi csúcsértekezleten fogadja közel 50 ország és nemzetközi szervezet vezetőit, amelyen jelen van Ban Ki Mun is, és amelyen azt vitatják meg meg hétfőn és kedden, miként akadályozzák meg, hogy a birtokukban levő nukleáris anyagok terroristák kezébe kerülhessenek.

Iránt semmire sem kötelezi a csúcs

Iránt semmire sem kötelezi a washingtoni nukleáris biztonsági csúcsértekezlet, amelyre meg sem hívták, és amelynek a döntései “előre ismertek" – hangsúlyozta hétfőn Ali Asgar Szoltaníje, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) akkreditált iráni nagykövet az ISNA iráni hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Közel ötven ország és nemzetközi szervezet vezetője vitatja meg hétfőn és kedden, hogyan akadályozzák meg, hogy a birtokukban levő nukleáris anyagok terroristák kezébe kerülhessenek.

Iránt, amely vitában áll az atomprogramja békés jellegében kételkedő nemzetközi közösséggel, nem hívták meg a konferenciára.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök is megszólalt: szerinte az ilyen rendezvényekkel csak másokat akarnak megalázni. Az ISNA-nak nyilatkozva Ahmadinezsád kijelentette, hogy azok a politikusok, akik azt állítják, hogy a nemzetközi közösséget képviselik, úgy viselkednek, “mintha retardált hülyék" lennének, s azonnal a kardjukkal hadonásznak, bármilyen hibát látnak, anélkül, hogy megértenék, hogy az ilyesmi felett már eljárt az idő.

Ali Asgar Szoltaníje az Egyesült Államoknak felrótta, hogy visszaél a szeptember 11-i merényletek következményeivel, hogy így terelje el a nemzetközi közvélemény figyelmét arról a veszélyről, amelyet a nagyhatalmak, mindenekelőtt az Egyesült Államok atomfegyverei jelentenek a nemzetközi biztonságra.

“Az új amerikai nukleáris doktrína azt bizonyítja, hogy Egyesült Államok nem tart magára nézve kötelezőnek semmilyen nemzetközi jogszabályt" – tette hozzá az iráni NAÜ-képviselő.

Bár az iráni nukleáris program hivatalosan nem szerepel a washingtoni konferencia napirendjén, amerikai tisztviselők kiemelték: a találkozót időszerűvé teszi, hogy Teherán atomfegyver előállítására, a nemzetközi közösség pedig ennek megakadályozására törekszik.