Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bakijev ENSZ-békefenntartókat kér

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 13. 6:26

Kurmanbek Bakijev, Kirgizisztán hatalomból elmozdított elnöke független bizottság felállítását kéri a nemzetközi közösségtől a múlt heti hatalomátvétel körülményeinek kivizsgálására. Bakijev saját szülőfalujában nyilatkozott erről rokonai és újságírók előtt. Az eddigi hírek arról szóltak, hogy Bakijev ismeretlen helyen tartózkodik az ország déli részén.

A gazeta.ru orosz hírportál azt írja, hogy miközben a kirgiz hatóságok a múlt szerda óta halálra keresik az elűzött elnököt, ő saját szülőfalujában, a Dzsalálábád melletti Tejit faluban van.

Az elűzött elnök azt mondja, hogy az országában lezajlott április 7-i eseményekre úgy tekint, mint “sok emberi áldozattal járó fegyveres hatalomátvételre". A politikus azt javasolja a nemzetközi közösségnek, hogy küldjön az országba független bizottságot, amely kivizsgálná a múlt heti eseményeket.

“Ha úgy dönt (a testület), hogy vétkes vagyok, akkor készen állok arra, hogy felelősséget vállaljak" – mondja Bakijev.

Az elnök ismét arra kérte az ENSZ-t, hogy békefenntartókat vezényeljen az országba, mivel nagyon sokan jutottak hozzá fegyverekhez.

Bakijev elvetette azt, hogy erő alkalmazásával visszavegye a hatalmat. “Nem vagyok a fegyveres hatalomátvétel híve" – mondja az elnök.

A gazeta.ru azt írja, hogy rácáfolt a félelmekre, Bakijev az elmúlt öt napban mégsem toborzott “felkelőket", s úgy tűnik, senki se akarja őt “rohammal kézre keríteni". Ezzel szemben Almaz Atambajev, az átmeneti kormány alelnöke azt mondta, hogy a hatóságok különleges akciót indítanak Bakijev elfogására. Atambajev szerint Bakijev “élő pajzzsal" védi magát, de a hatósági akciónak remélhetőleg nem lesznek polgári áldozatai.

Bakijev megismételte, hogy kész tárgyalni az átmeneti kormánnyal. Egyes hírügynökségi beszámolók szerint az elnök több ezer híve előtt szólalt fel a dél-kirgizisztáni településen, és ismét arra figyelmeztetett, hogy vérengzéshez vezetne, ha a hatóságok megpróbálnák elfogni.