Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tucatnyi gránát a Duna-parton

Szöveg: Szűcs László |  2012. január 24. 7:09

A harmadik héten, azaz január 16–22. között tizenkilenc bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül három esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Fülöpné Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2012-ben eddig negyvenhat bejelentést kaptak.

Január 18-án Vecsésről telefonáltak a tűzszerészeknek, hogy az M0-ás autóúttól mindössze 150 méterre világháborús robbanószerkezetet találtak az arra járók. A Komjáti Krisztián vezetésével helyszínre küldött tűzszerészjárőr megállapította, hogy a földből egy 105 milliméteres repeszromboló gránát áll ki. Az is kiderült, hogy a német gyártmányú szerkezet szállítható állapotban van, így azt a tűzszerészek a központi gyűjtőbe vitték.

Ugyanezen a napon Szalkszentmártonon is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, ugyanis a Duna-parton sétálók több, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetre bukkantak rá. A Vörös Mihály főhadnagy vezette tűzszerészjárőr a terület átvizsgálása során egy darab 45 milliméteres repeszgránátot, hat darab 82 milliméteres aknavetőgránátot, egy darab 120 milliméteres köd-aknavetőgránátot, egy darab 80 milliméteres aknagránátot, valamint egy darab gránát-gyújtószerkezetet és 150 grammnyi TNT-maradványt talált. A robbanószerkezeteket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Szintén január 18-án Tatabányára siettek a tűzszerészek, mivel a Sárberki lakótelepről azt a bejelentést kapták, hogy az egyik játszótéren világháborús gránátot találtak a gyerekek. A helyszínen aztán kiderült, hogy amit robbanószerkezetnek véltek, az valójában egy gránáthoz „megszólalásig" hasonlító, feltehetően házilagosan eszkábált vasdarab, ami robbanóanyagot nem tartalmaz. Mindenesetre az „eszközt" a Hadházi Sándor zászlós vezette tűzszerészjárőr beszállította az alakulat laktanyájába.

Január 19-én Győrbe, az egykori orosz laktanyába vonultak ki a honvédség tűzszerészei, mivel az épületek felújítása során egy OG–9-es típusú gránátot, valamint tíz darab 7,62 milliméteres gyalogsági lőszert találtak. A veszélyes robbanószerkezeteket a Hadházi Sándor zászlós vezette járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.