Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tudd, ki vagy!

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. augusztus 6. 7:03

Eredetileg rendőrnek készült, végül mégis a katonai pályát választotta, s közel 20 év szolgálat, kitartó munka után elérte azt, amit tiszthelyettesként elérhetett. Kedves Olvasóink! Ismerkedjenek meg Kriston István zászlóssal, a Magyar Honvédség új vezénylőzászlósával.

Kriston István eredetileg rendőri pályára készült, s csak az ehhez szükséges – kötelezően előírt – sorkatonai szolgálatot kívánta eltölteni a haderő kötelékében; ennek megfelelően 1992-ben be is vonult, méghozzá az egri MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóaljhoz. A kezdetekre ekképp emlékszik vissza a Magyar Honvédség új vezénylőzászlósa:

– Szülővárosomban, Mezőkövesden jelentkeztem a rendőrséghez, ahol azt tanácsolták, hogy Egerben legyek sorkatona, mivel a felderítők között olyan képességeket szerezhetek, amelyeknek a későbbiekben náluk is hasznát vehetem. Menet közben azonban annyira megtetszett a honvédség, hogy a sorkatonai szolgálat letelte után (ami akkor egy év volt) továbbszolgálóként az egri felderítőknél maradtam.

2006. november 8-án azonban bejelentették, hogy az alakulat Debrecenbe diszlokál. Kriston Istvánnak ekkor nehéz döntést kellett hoznia: kövesse-e a hajdúsági megyeszékhelyre a felderítő-zászlóaljat, avagy válasszon más utat? A dilemmát egy telefonhívás oldotta meg: Budapesten, az MH Műveleti Központban ajánlottak fel neki beosztást, amit elfogadott, már csak azért is, mert így nem került túl távol feleségétől és gyermekétől, akikkel a Gyöngyös szomszédságában lévő Abasáron lakott, egy szolgálati lakásban.

A műveleti központban 2007. március elsején kezdett dolgozni, mindazonáltal nem töltött ott sok időt: áprilisban ugyanis a szervezet akkori parancsnoka, Szűcs András dandártábornok arról tájékoztatta, hogy jelentkezését elfogadták, így utazhat az Amerikai Egyesült Államokba, az US Army Sergeants Major Academy-re, az amerikai szárazföldi haderő legmagasabb szintű tiszthelyettesi oktatási intézményébe.

(A teljes cikket a Magyar Honvéd magazin augusztus 12-én megjelenő számában olvashatják el!)