Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olaszország a NATO-t hibáztatja

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 6. 8:06

Az olasz kormány annak megvizsgálását kérte augusztus 5-én, pénteken a NATO-tól, hogy miért nem segítettek a szövetség hajói és repülőgépei egy illegális bevándorló csoportnak, amelyből állítólag százan a tengerbe vesztek, mialatt a hajójuk Líbiából egy olasz szigetre sodródott. Az olasz sajtó azt állítja, hogy a NATO légi és tengeri egységei tudtak a bajba került vándorokról, de nem foglalkoztak velük. Brüsszel ezzel szemben az állítja, hogy Róma nem kért segítséget.

Tekintettel az ellentmondásokra, Franco Frattini külügyminiszter megbízta Olaszország NATO-képviselőjét, hogy kérjen vizsgálatot az ügyben – közölte a külügyminisztérium.

Róma azt is kéri, hogy vitassák meg a NATO líbiai mandátumának kiterjesztését a hajókon vándorlók védelmére és mentésére is.

Csütörtökön Lampedusa közelébe sodródott egy az előző szombaton Líbiából elindult, túlzsúfolt hajó, amelynek utasai közül állítólag százan életüket vesztették az átkelés alatt a víz és élelem hiánya, és a szörnyű körülmények miatt.

A NATO brüsszeli szóvivője azt mondta, hogy tudtak a vészjelzésről, de az olasz fél azt közölte, hogy maga foglalkozik az üggyel, és ki is küldött három helikoptert, de a szövetség támogatását nem kérte.