Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tudományos konferencia a Várban

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. november 29. 15:11

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) kétnapos tudományos konferenciát rendezett A hátország Nagy Háborúja 1914–1918 címmel. A rendezvényt november 29-én, kedden délelőtt dr. Markó György ezredes, a HM HIM parancsnokának általános helyettese nyitotta meg.

Az intézmény Tóth Ágoston-termében tanárok, történészek, kutatók, egyetemi hallgatók, mintegy 60 főnyi hallgatóság előtt nyitotta meg Markó György ezredes a tanácskozást. Mint mondta: a történelem jó szórakozást, tanulást és ismeretszerzést jelent az iránta érdeklődőknek, és ezt kívánta a jelenlévőknek is a következő harminc előadáshoz, valamint a hozzájuk kapcsolódó vitához.

Kínálatban pedig nincs hiány. Csupán ízelítőül – a teljesség igénye nélkül – a keddi nap érdekesnél érdekesebb témáiból: elsőként Szoleczky Emese Breznóbánya – egy felvidéki város hétköznapjai az első világháborúban címmel tartott előadást, majd Balla Tibor alezredes szólt az Adrián folyó katonailag ellenőrzött halászatról az első világháborúban.

Az első napon korreferátumok hangzottak még el a család és a vallás ábrázolásáról, az 1914–1918-as emléktáblákról, a korszak tudományos-fantasztikus irodalmáról, egy katonaorvos háborús tapasztalatairól, az első világháborús katonanaplókról, a békereményekről és jövőelképzelésekről.

Szerdán, a konferencia második napján a sport-hadibajnokságokról, a világháborús jelképekről, a háborús propagandáról, a Győri Ágyúgyárról, az Auguszta mentővonatról, a hadba vonult harangokról, a hátországról, a katonatemetőkről hangzanak el – többek között – előadások, korreferátumok, és e témákban kerül sor vitákra.

Az előadók többsége a HM HIM történésze, kutatója, de megszólaltak, megszólalnak a kor szakértői, tudósai a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetéből, a Petőfi Irodalmi Múzeumból, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumból, az MTA Néprajzi Kutatóintézetéből, a Kresz Géza Mentőmúzeumból, továbbá több alapítványtól, hivataltól és intézménytől is.

Fotó: Szikits Péter és a szerző