Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iraki F-16-os jövőkép

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. november 29. 14:15

Az Iraki Légierő parancsnoka egyik novemberi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az ország jövendőbeli 18 új F-16-osa nem csak a légvédelmi képességekben, hanem az Egyesült Államokkal való együttműködésben is fejlődést hoz.

A közel-keleti ország az első fizetést a Block 52-es Fighting Falconokért már szeptemberben teljesítette, a gépeket pedig 2014-ben vagy 2015-ben szállíthatják le számukra.

Anwer Amin altábornagy az Oklahomai Légi Nemzeti Gárda Irakban állomásozó F-16-osa előtt tartotta a sajtótájékoztatót, a gépet pedig olyan konfigurációban állították ki, amilyenben az iraki gépek is repülhetnek majd a jövőben, így láthatóak voltak többek között az AIM-9 levegő-levegő rakéták, illetve a GBU-12 lézervezérlésű bombák és a külső póttartályok is.

A gép képességeivel és szerepével kapcsolatban Amin altábornagy az iraki és más arab médiumok számára válaszolta meg a feltett kérdéseket. Elmondása szerint az F-16-osok érkezésével biztató jövő elé nézhetnek, a gépek pedig biztosítani fogják az iraki légtér szuverenitását és az ország védelmét az ellenséges erőkkel szemben.

Az elmúlt években az Iraki Légierő (mely idén ünnepli fennállásának 80. évfordulóját) jelentős átalakuláson és megújuláson esett át. 2006 végén a légierő mindössze 748 katonával és 28 repülőgéppel rendelkezett, míg ma már több mint 6000 katona és 72 repülőgép, köztük a T-6 Texan és a C-130E Hercules típus áll szolgálatban.

Az Operation New Dawn során a U.S. Air Force emberei iraki kollégáikat folyamatosan képezték ki, illetve segítették tanácsaikkal. Az amerikai légierő Irakban állomásozó repülőegységeinek parancsnoka, Russ Handy vezérőrnagy elmondta, hogy az elmúlt 15 hónapban folyamatosan utazott az országban, hogy szemügyre vegye az irakiak kiképzését. Jelenleg azon a véleményen van, hogy az Iraki Légierőre fényes jövő várhat, a katonák rendkívül motiváltak és jól teljesítenek.

A pilóták közül jelenleg hatan már az Egyesült Államokban vannak, ahol az ottani pilótaképzés különböző fázisait teljesítik, hogy a végén F-16-oson repülhessenek. Első körben egy angol nyelvtanfolyamon vesznek részt, utána pedig a repülés alapjait a T-6-os kiképzőgépeken sajátítják el. A legjobban teljesítő iraki pilóta a hírek szerint januárban már a vadászrepülés alapjait sajátíthatja el a kurzuson belül, ez pedig már az F-16-os előszobája.

1595928033