Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túl a hatszázadik bejelentésen

Szöveg: Szűcs László |  2011. április 21. 6:23

A 15. héten, azaz április 11–17. között 92 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 28 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Jansik Attila százados, az alakulat felderítő főnökségének helyettes vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 628 bejelentést kaptak.

Április 11-én Veszprémből kapták a bejelentést a tűzszerészek, amely szerint lomtalanítás közben világháborús robbanószerkezetet találtak. A Hadházi Sándor zászlós vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 51 mintájú, magyar gyártmányú kézigránát került elő, amelyet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen felrobbantottak.

Ugyanezen a napon Kecskeméten is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a Zápor utcában, vízvezeték-árok ásása közben, egy 81 milliméteres, német gyártmányú aknavetőgránát került elő a földből. A veszélyes szerkezetet a Gelencsér Imre törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítette meg.

Április 12-én ismét a Margit-hídhoz kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, mivel az átkelő felújítási munkálatai közben, a 3-as és a 4-es pillérek között hét darab, német gyártmányú, 105 milliméteres repeszromboló gránátot, valamint négy darab üres, gránáthüvelyt találtak. A robbanószerkezetet a Szalay Attila zászlós vezette járőr emelte ki a Dunából és szállította el a központi gyűjtőbe.

Április 13-án a Fejér megyei Iszkaszentgyörgyről, az Aligvári dűlőből értesítették a Magyar Honvédség tűzszerészeit, hogy az egyik építkezésen több, feltételezhetően a második világháborúból származó robbanószerkezetet találtak a munkások. A Hadházi Sándor zászlós vezetésével helyszínre érkezett tűzszerész járőr összesen 68 darab, 82 milliméteres, szovjet gyártmányú gránátot ásott ki a földből a terület részletes átvizsgálása során. A gránátok közül 15 olyan rossz állapotban volt, hogy a tűzszerészek a helyszínen megsemmisítették, a többit pedig a központi gyűjtőbe szállították.

Április 14-én a Pest megyei Gyálra riasztották a tűzszerészeket, mivel a vasútállomáson, felújítási munkálatok közben egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszromboló gránátot találtak. A világháborús robbanószerkezetet a Kiss Henrik törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a kijelölt helyen semmisítette meg.

Április 16-án a Fejér megyei Martonvásárból értesítették a Magyar Honvédség tűzszerészeit, hogy a 7-es számú főút mellett világháborús robbanószerkezetet találtak. A 105 milliméteres, csehszlovák gyártmányú repeszromboló gránátot a Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.