Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túl az alaptanfolyamon

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2021. július 20. 15:49

Oklevéllel a kezükben hagyták el az MH Béketámogató Kiképző Központot azok, akik sikeresen elvégezték a Békeműveleti Törzstiszti Alaptanfolyamot; a tanúsítványok átadásával július 16-án véget ért a KFOR (Koszovó), EUFOR (Bosznia-Hercegovina), valamint a NATO Iraki Misszió egyéni és nemzetközi törzsek állományába tervezett katonák békeműveleti alapfelkészítése.

BTKK_békeműveleti_törzstiszti_alaptanfolyam (10)

Első alkalommal vezeti majd magyar katona a NATO koszovói békefenntartó erőit, a KFOR-t. A leendő parancsnok munkáját segítő törzs tagjai a július 5-én kezdődött kiképzés során megismerkedtek az alapvető törzstiszti feladatokkal és elsajátították azokat az alapkészségeket és képességeket, amelyek elengedhetetlenek a jövőbeli beosztásuk eredményes ellátásához.

Az előadások között – egyebek mellett – nemzetközi hadijog, térképismeret és tájékozódás szerepelt, de a felkészülők akna- és egészségügyi ismeretekkel is gazdagodtak. Elsajátították az angol nyelvű rádiós hírváltás, a járőrözés, a tömegkezelés, illetve a megfigyelőpont telepítésének és üzemeltetésének szabályait, megismerkedtek a tárgyalástechnika és a tolmácskezelés alapjaival, valamint részt vettek elektronikus információ- és dokumentumvédelemről szóló előadáson, illetve pénzügyi, biztosítási és vámtájékoztatón.

Az alapfelkészítést követően az állomány mindhárom műveleti terület vonatkozásában misszió-orientált, hadszíntér-specifikus célfelkészítésen bővítheti majd ismereteit.