Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túlélés, elkerülés, ellenállás, kiemelés

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Kertész László |  2021. december 2. 17:27

Új elemet épít be a kiképzés rendszerébe a Magyar Honvédség. A SERE-kiképzés alapelemeit a Magyar Honvédség Sportszázadának katonái segítségével tesztelték Csobánkán. A gyakorlatra Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is ellátogatott december 2-án, akit Frigyer László vezérőrnagy az MH Transzformációs Parancsnokság megbízott parancsnoka fogadott.

katonasportolók SERE felkészítése KLAC8682

A SERE a túlélés, elkerülés, ellenállás és kiemelés (Survival, Evasion, Resistance, Extraction) új elemként épül be a Magyar Honvédség komplex kiképzési rendszerébe. A program három szintű lesz, míg az A-szintű kiképzés gyakorlatilag az alapkiképzés részévé válik, addig a legmagasabb, C-szintűt elsősorban a mélységi felderítők és a különleges erők katonái kapják majd.

A SERE felkészítés lényege, hogy felkészítsék az elszeparálódott katonát arra, ameddig a kimentése, vagy a főerők kötelékébe történő visszaérkezése meg nem történik, képes legyen az életben maradásra, az ellenséges erők elkerülésére, a túlélés érdekében az önvédelemre, és a kimentésével kapcsolatos eljárásrendek alkalmazására.

katonasportolók SERE felkészítése KLAC8774

A SERE-program 2022-ben indul el az MH Altiszti Akadémia (MH AA) szervezésében, jelenleg a teszt jellegű kiképzési gyakorlatok folynak. Az MH AA csobánkai harcászati bázisán december első hetében is zajlik egy felkészítés, amelyen a Magyar Honvédség Sportszázadának katonái vesznek részt.

Gacsal János ezredestől, az MH Transzformációs Parancsnokság parancsnokhelyettesétől megtudtuk, a pilot-jellegű foglalkozás legfontosabb célja az, hogy leteszteljék, mennyi felkészítési idő szükséges az előzetes ismeretekkel és képességekkel még nem rendelkező állománynak a kiképzési programban való részvételhez.

katonasportolók SERE felkészítése KLAC8691

A csütörtöki foglalkozásra - amelyen a katonasportolók többek között a késharccal ismerkedtek - Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is ellátogatott. A miniszterhelyettes tájékoztatást kapott a SERE-kiképzéssel kapcsolatos tervekről és távlati célokról, megtekintette az eddigi tesztgyakorlatok videós összefoglalóját, majd a katonasportolók gyakorlatát. A látogatáson elhangzott: a SERE-program megjelenése már része a Magyar Honvédség kiképzéssel kapcsolatos paradigmaváltásának.

Az MH Transzformációs Parancsnokságának alárendeltségében a MH Altiszti Akadémia bázisán jövőre kezdi meg munkáját a SERE kiképző és kiképzéskoordináló csoport.