Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túlélési ismeretekkel gazdagodtak a misszióba készülő katonák

Szöveg: MH Transzformációs Parancsnokság | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2021. szeptember 22. 7:17

Nyolcnapos SERE „B” kiképzésen vett részt az Európai Unió Mali Kiképző Misszióba (European Union Training Mission in Mali – EUTM Mali) felkészülő állomány az MH Transzformációs Parancsnokság (MH TP) szervezésében.

sere_képzés (1)

A SERE tanfolyam (Survival, Evasion, Resistance, Extraction–Túlélés, Elkerülés, Ellenállás, Kiemelés) hadszíntérspecifikusan készíti fel a kiképzendőket arra az eshetőségre, amikor a katona elszigetelődik, elszakad a saját csapatától. Ennek érdekében olyan módszerek és eljárások képezik az oktatás részét, amelyek elsajátításával és alkalmazásával a katonák képesek bármilyen környezetben életben maradni és elkerülni a fogságba esést, illetve - amennyiben fogságba esnek - képesek ellenállni és túlélni a bezártságot, vagy megszökni onnan.

sere_képzés (2)

Az első alkalommal az MH TP égisze alatt, a csobánkai lő- és kiképzőbázison megtartott képzésen részt vevő több mint húsz Maliba készülő katona - tisztek és altisztek egyaránt - az elméleti és gyakorlati felkészítés után háromnapos vizsgán bizonyította a megszerzett túlélési ismeretek alkalmazhatóságát terepen, melynek során csökkentett élelmiszerkészlettel és alvásidővel kellett „túlélni” és elkerülni az alájátszó állományt.

sere_képzés (5)

A kiképzés sikeres megvalósítását segítette a Magyar Honvédség Parancsnoksága Kiképzési Csoportfőnökség szakmai instruktora, valamint az MH Altiszti Akadémia és a Magyar Honvédség katonai szervezeteinek kiképző állománya. Ez utóbbi azért kiemelten fontos, mert az akadémia szervezeti egységeként jön létre 2022-ben a SERE képzést koordináló és kiképző csoport, amely a hazai kiképzések és felkészítések mellett „train the trainer” jellegű kiképzésekkel a Magyar Honvédség SERE oktatóinak kiképzését is biztosítja majd.

sere_képzés (3)