Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elismerés és köszönet a katona-egészségügyben dolgozóknak

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. szeptember 21. 21:11

A magyar katona-egészségügy 240. évfordulója alkalmából rendezett konferenciát az MH Egészségügyi Központ szeptember 21-én, kedden, a Stefánia Palota-Honvéd Kulturális Központban.

240_eves_katona-egeszsegugy_konferencia_20210921_01 (11)

„A magyar katona-egészségügy 240 éve" elnevezésű rendezvényen tartott beszédében Benkő Tibor honvédelmi miniszter kiemelte: egy konferencia mindig lehetőséget ad arra, hogy visszatekintsünk a múltra, ugyanakkor beszéljünk a jelenről és a jövőről is. Egyúttal elismerését és köszönetét fejezte ki a katona-egészségügyben dolgozók felé.

„Szeretnék köszönetet mondani önöknek azért a nagyszerű, lelkiismeretes helytállásért, amit az elmúlt másfél évben tettek a pandémiás időszakban. Emberfeletti küzdelmet folytattak és folytatnak napjainkban is. Rendkívül csodálom azt a helytállást, amit én látok a kórházakban. Legyenek orvosok, szakápolók, legyenek bárkik, akik az egészségügy területén dolgoznak. Az emberi élet védelme egy magasztos küldetés és hivatás. Nem elég a szakmai felkészültség hozzá, kell az elhivatottság és az alázat, hogy mindent alá tudjanak rendelni a betegek gyógyításának. Az elsődleges cél az, hogy aki hozzánk fordul egészségügyi ellátásért, az egészségesen távozzon az intézményből” – hangsúlyozta Benkő Tibor.

240_eves_katona-egeszsegugy_konferencia_20210921_01 (2)

Ezt követően a honvédelmi miniszter átadta azokat az emlékplaketteket, amelyekkel az MH Egészségügyi Központ a díjazottak katona-egészségügy érdekében végzett munkáját ismerte el. Az elismerések átadása után Pogányné dr. Rózsa Gabriella „Fordulópontok a 240 éves magyaroroszági katona-egészségügyi intézményrendszer történetében" című előadásában foglalta össze az elmúlt időszak jelentős eseményeit.

240_eves_katona-egeszsegugy_konferencia_20210921_01 (9)

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka „A Magyar Honvédség fejlesztése" elnevezésű előadásában kiemelte: mind a honvédség, mind az emberek – így a katonák összetétele is – változik, ez pedig a katona-egészségügyben is változást hozhat. Hangsúlyozta, hogy a honvédség a már nyugállományba vonulókkal továbbra is foglalkozik, ahogy a fiatalok számára is lehetőséget nyújt.

„Amennyiben arról beszélünk, hogy ez egy élethivatás, akkor azt láthatja a fiatal, hogy ha egyszer felnőtté válik, a Magyar Honvédség akkor is figyel rá” – mondta, majd hozzátette: „azt kérem, hogy így folytassák, továbbá azt is, hogy a katonák az egészségügyi intézménybe érve azt érezzék, hogy hazamennek”.

240_eves_katona-egeszsegugy_konferencia_20210921_01 (12)

A konferencián résztvevők ezután dr. Kopcsó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka „A katona-egészségügy helye, szerepe" elnevezésű előadását hallhatták. A vezérőrnagy kiemelte: ahhoz, hogy valaki katonaorvos legyen, több éves képzés, kiképzés és speciális szemléletmód szükséges.

240_eves_katona-egeszsegugy_konferencia_20210921_01 (13)

Prof. dr. Wikonkál Norbert, a Honvédkórház főigazgatója „A Honvédkórház jelene és jövője", míg dr. Vekerdi Zoltán orvos ezredes „A NATO katona-egészségügyi programja" címmel tartott előadást a jelenlévőknek.

A konferencián – mások mellett – dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, valamint Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is részt vett.

A rendezvényt a Honvéd Férfikar előadása zárta.