Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüzérségi áttörés - a Magyar Honvéd magazin legfirssebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. október 11. 12:35

Az MH Központi Gyakorló- és Lőtéren rendezték meg a Breakthrough (Áttörés) 2021 elnevezésű gyakorlatot. a német tüzérekkel közös kiképzés során a Magyar Honvédség katonái a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett, hamarosan hazánkba érkező Panzerhaubitze (PzH) 2000 használatára is felkészültek.

MH_2021_10_borito

A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztályát irányító Bartók Barnabás alezredes rövid összegzése szerint fárasztó, ugyanakkor mozgalmas, eredményes és a képességeiket jelentős mértékben fejlesztő erőpróbán vannak túl.

A 101-esek parancsnoksága és törzse a német 131. tüzérosztály szakembereivel közösen sajátította el a különböző eljárásokat, például a tüzelőállás-körletek, illetve a figyelőpont-terepszakaszok kiválasztását, előkészítését, az alegység vezetési pontján történő munkafolyamatokat, s persze felkészültek a honvédség arzenáljában is nemsokára megjelenő PzH 2000 alkalmazására. A magyar katonák ezzel párhuzamosan a Várpalota közelében elterülő nullaponti lőtéren a haderő más alegységeit támogatva egy tűzszakasznyi D–20-as ágyútarackkal éleslövészetet hajtottak végre.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin október 15-én, pénteken megjelenő számában!)