Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüzérségi fegyvereket vásárolna Üzbegisztán Magyarországtól

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 9. 10:59

Haditechnikai együttműködést szeretne kialakítani Üzbegisztán Magyarországgal, amelynek keretei között katonai eszközöket is vásárolna – hangzott el Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár és Rusztam Nyijazov, az üzbég védelmi miniszter helyettese közötti tárgyaláson kedden Taskentben.

Vadai Ágnes az egyeztetésen elmondta, hogy a szélesebb együttműködés alapfeltétele egy katonai keretmegállapodás megkötése a két állam között. Az alapmegállapodás megkötése után térhetnének rá például a fegyvervásárlás kérdésére, figyelembe véve az Európai Unió vonatkozó jogszabályait is. Rusztam Nyijazov azt közölte, hogy mintegy 20 napon belül végeznek a megállapodás részleteinek áttanulmányozásával és akár még az idén aláírhatják a dokumentumot.

Az üzbég felet – mint elhangzott – leginkább a tüzérségi fegyverek (sorozatvetők) vásárlása, a páncélos harcjárművek modernizációja és a magyar kiképzési rendszer érdekli.

Felvetődött, hogy érdemes volna közös haditechnikai vállalatot létrehozni, amit a magyar fél is támogatott. Vadai Ágnes meghívta az üzbég védelmi miniszter helyettesét Magyarországra, ahol további tárgyalásokat folytathatnak.
Ruszam Nyijazov azt mondta, hogy Üzbegisztán kész egyebek között katonai-orvosi tapasztalatait megosztani Magyarországgal.

Vadai Ágnes arra kérte a miniszterhelyettest, hogy járjon közbe a magyar hadisírok gondozásának ügyében és a hadisírok gondozásáról szóló megállapodás megkötését is sürgette. A magyar államtitkár a tárgyalás után megkoszorúzta az I. világháborús magyar emlékművet.
A tárgyaláson felvetődött a regionális biztonság kérdése, amivel kapcsolatban Rusztam Nyijazov közölte, hogy a legnagyobb problémát a szomszédos Afganisztán okozza “a terrorizmus, a vallási szélsőségesség, a szeparatizmus és a kábítószerek miatt". Hozzátette: az is előfordult, hogy a szélsőséges csapatok, amelyek “iszlám kalifátust" akartak létrehozni, elfoglaltak egy katonai helyőrséget a közép-ázsiai országban, s csak harcok árán sikerült kiszorítani őket.
A helyettes úgy fogalmazott: Üzbegisztán iszlám állam, de a világi utat választotta, mert felismerte, hogy “a vallási fanatizmus gátolja a fejlődést".

Vadai Ágnes köszönetét fejezte ki üzbég kollégájának, amiért segítették az Afganisztánban tartózkodó magyar katonák logisztikai utánpótlását.

Az államtitkár hivatalos üzbegisztáni útja idején udvariassági látogatást tett a közép-ázsiai ország parlamentjében, ahol fogadta őt a védelmi és rendészeti bizottság elnöke is.