Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüzérségi gránát rejtőzött a földben

Szöveg: Szűcs László |  2012. január 30. 13:58

Több lakónak is el kellett hagynia az otthonát január 30-án, hétfőn délelőtt Tatabányán, amikor egy Árpád utcai építkezésen – az udvaron végzett tereprendezés közben – második világháborús robbanószerkezet került elő. A tüzérségi gránátot a Magyar Honvédség tűzszerészei elszállították a helyszínről.

A tűzszerészek utasítására 150 méteres sugarú körben zárták le a rendőrök hétfőn délelőtt Tatabányán az Árpád utcát és környékét. Egy épülő egészségcentrum udvarán végzett tereprendezési munkálatok közben ugyanis második világháborús robbanószerkezet került elő, s annak elszállítása idejére – az előírásoknak megfelelően – szükséges volt a lezárás. Ennek következtében néhány lakónak ideiglenesen el kellett hagynia otthonát.

Fülöpné Várkonyi Melinda főhadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a tűzszerészek hétfőn reggel kapták a bejelentést a tatabányai rendőrkapitányságtól, hogy valószínűsíthetően második világháborús robbanószerkezet került elő az építkezésen.

Megtudtuk: az Érsek János törzsőrmester vezette járőr 10 óra 45 perckor érkezett meg a helyszínre, s a terület elsődleges átvizsgálása után a járőrparancsnok a lezárás mellett döntött.
Később kiderült, hogy a földből előkerült robbanószerkezet egy 149 milliméteres, magyar gyártmányú rombológránát, amit kilőttek, ám nem robbant fel.

A veszélyes robbanószerkezetet a tűzszerészek – rendőri kísérettel – a közeli, szomódi honvédségi lőtérre szállították, és ott megsemmisítették.
Az érintett utcák lakói nem sokkal 13 óra után térhettek vissza otthonaikba.

Fotó: Archív