Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzharc Hajmáskéren: hogyan is állunk?

Szöveg: Bognár Máté |  2007. október 11. 9:36

A Bevetési Irány 2007 hadgyakorlaton jártunk, ahol akciófilmbe illő jeleneteknek lehettünk tanúi. Helyszíni riport Hajmáskérről, a leglátványosabb napról.

A faluban hozzászoktak a katonák jelenlétéhez

„Ugyan, kérem, mi már hozzászoktunk a katonák jelenlétéhez" – mondta két férfi a minap kora reggel a Veszprém megyei Hajmáskéren, amikor az egyik vendéglátóipari egység előtt megállítottam őket. „Jönnek ide, rendszeresen, gyakorlatozni, magyarázta egyikük. Társa hozzátette: „a rádió szerint most is valami bevetésre érkeztek". „Itt van a nulla pont, a falu határában, menjen csak tovább. De úgyis látja majd a jelzőőröket", segített kedvesen egy bevásárolni igyekvő asszonyka. „Az én férjem is katona. Sokan vagyunk így. A bajtársai Afganisztánban is voltak", tette hozzá mosolyogva.

A nulla pont felé vezető katonai tulajdonban lévő, a gyakorlat idejére megnyitott műúton haladva sokáig csak a közlekedés sebességét korlátozó táblák és a kanyarok törik meg a táj békéjét. A környékbeli bokrokon megannyi madár pihent, láthatóan ők is hozzászoktak már a környékbeli katonaélethez: a lehúzott ablak mellett jól hallható volt csivitelésük. A messzeségben egy többszintes épület tűnt fel. „Bevetési Irány 2007", hirdette a felirat az oldalán.

Ott, lent, a völgyben pedig megannyi gépjármű és katona állt, a közelben pedig helikopterek várakoztak a felszállásra. Az épület közelébe érve felfedeztem Havril András vezérezredest, a HM Honvéd Vezérkar főnökét, amint az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnoka, Tömböl László mérnök altábornagy és első helyettese, Benkő Tibor vezérőrnagy társaságában a területet szemlézte. „A Bevetési Irány eminden esztendőben az elvégzett munka számbavételére, a képességek ellenőrzésére, az eredmények értékelésére hívatott átfogó vizsgafeladat", mondta a közelben álló újságíróknak a vezérezredes. Havril András rámutatott: itt ad számot munkája eredményéről a végrehajtó állomány, a kiképző parancsnok, a tervezési, vezetési, és az ellátásért felelős logisztikai rendszer egyaránt. Szavai szerint az idei esztendő feladatainak középpontjában a Magyar Honvédség vezetési rendszerének megújítása állt: ennélfogva a B evetési Irány 2007 a korábbiaknál is jelentősebb gyakorlat, hiszen a katonai képességek legérzékenyebb feltételéről, a katonai vezetés megújításáról ad számot. „Önmagában ez is nagy feladatot és felelősséget jelent a HM Honvéd Vezérkar tervezői, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság és a végrehajtók számára. A társadalom kitüntető figyelme azonban különös hangsúlyt ad a rendezvénynek és felelősséget ró ránk" , húzta alá a vezérezredes.

A látványos dinamikus bemutatón az első feladat egy tárgyaló delegáció szállítása kísérése és oltalmazása volt. A helyzetmodellezés szerint egy Gripen-géppár légtérellenőrzést hajtott vére, majd a delegációt szállító AN26-os szállító repülőgépre légvédelmi rakétát indítanak. A felderített célpontot végül a MIG-29-es, majd az MI-24-es pusztította el.

A terv szerint egy civil gépjármű egy meghatározott útvonalon haladva illegális robbanóanyagot szállított. Ekkor vetették be a különleges műveleti képesség egyik letéteményesének számító mobil EÁP-t, melynek tagjai felfedezték a robbanóanyagot,é s elfogták a gépjárműben tartózkodó személyeket.

A bevetés során alkalmaztak egy pilóta nélküli felderítő robotrepülőgépet, bevetették a robbanóanyag-kereső kutyákat és a tűzszerészeket. A pilóta nélküli felderítő eszközzel egy menetoszlopot biztosítottak, a maximum 40 kilométer/órás sebességgel közlekedő UAV értékelő gépjármű a menetoszlopban haladt.

A dinamikus bemutató egyik érdekessége a lövész szakasz harca volt az országhatáron átsodródó kiserejű irreguláris fegyveres csoporttal. Ekkor mutatkozott meg a MILES (Multiple Integrated Laser Engagement System) lézeres harcászati rendszer erőssége.

A MILES az alegységek – éleslőszer felhasználása nélküli – kétoldalú, ellenerő elleni gyakorlatainak végrehajtására szolgál, a valóság szinte teljes megközelítésével. A rendszer lényege, hogy a katonák gépkarabélyára, továbbá a harcjárművek fegyvereire lézervetőt szerelnek; a katonák sisakjukon és felső testükön, egy speciális hevederen, a harcjárművek pedig az oldalukon érzékelőket viselnek. A vaklőszerrel ellátott fegyverek lövésével – a lövések számának megfelelő – lézerimpulzust is kiváltanak, így sikeres célzás esetén a szemben álló fél a „valóságban" is érzi a találatot (hangjelzés). A számítógépes rendszerrel összekötött lézervető és -érzékelő segítségével a gyakorlatot vezető (vagy a törzsmunkát végző) parancsnok számítógépén is azonnal megjelenik a találat, így (mivel mind a katonák, mind a harcjárművek GPS-szel is fel vannak szerelve) azonnal tudja, „hogyan is állunk?" Vagyis valós időben, a terepen méteres pontossággal behatárolva rendelkezik az aktuális harcértékkel. A rendszer nagy előnye, hogy a találat helyétől függően „sebesülést" vagy „halálos lövést" jelez, illetve a harcjárműveken könnyű, súlyosabb vagy „totálkáros" rongálást. Ennek megfelelően a kiképzés tényleg szinte valós körülmények között zajlik, hiszen a találatot kapott katona vagy harcjármű kiesik a harcból.

Maga a Bevetési Irány 2007 feladatrendszere két nagy területet ölel át: a katasztrófahelyzetek, valamint a háborús küszöb alatti konfliktusok kezelését. A Bevetési Irányon az MH ÖHP összes alárendelt alakulata részt vesz valamilyen formában, egy részük saját helyőrségükben, a többiek pedig a nulla ponti lőtéren. Október 1–5. között rendezték a parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatot, majd 9-én szakmai, 11-én pedig VIP-napon, statikus és dinamikus bemutatókon ismerkedhetünk meg a honvédség képességeivel. Bemutatják például a konfliktuskezelő feladatokat, a szimulációs rendszereket, a műveleti tervező rendszert, a HM Honvéd Vezérkar főnökének harcálláspontját, az MH ÖHP mozgó vezetési pontját, egy dandár harcálláspontot, valamint egy zászlóalj vezetési pontot. Megismerkedhetnek a meghívottak – többek között – a MILES lézeres szimulációs rendszerrel, a HUMINT képességekkel, a különleges és tűzszerész felszerelésekkel, és a NATO integrált légvédelmi eszközeivel, vezetési pontjaival.

A Bevetés-klub 2007-es, őszi klubtalálkozóját a Magyar Honvédség Bevetési Irány 2007 elnevezésű gyakorlatának keretein belül rendezik a „0" ponton. Az eseményre október 11-én 9 órától kerül sor. A hadkiegészítő parancsnokságok toborzói által kísért mintegy 240 fős „diáksereg" kiváltsága lesz, hogy betekinthessen a gyakorlatba, megismerhesse a honvédség új képességeit, technikai eszközeit, a katonák hétköznapjait. A Bevetés-klub tagjainak azt is bemutatják, hogy a Magyar Honvédség milyen munkalehetőségeket tud biztosítani; s a katonai hivatás iránt érdeklődő fiatalok bővíthetik ismereteiket a pályaválasztásuk előtt.