Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerészek: túl a kétezredik bejelentésen

Szöveg: Szűcs László |  2009. november 3. 9:08

A 44. héten, azaz október 26-a és november 1-je között 49 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül tizenilenc esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Sándor zászlós, az alakulat felderítő részlegének beosztottja a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2044 bejelentést kaptak.

Október 26-án a főváros XI. kerületében, a Laufenauer utcában, az egyik ház elé kirakott, építési hulladék tárolására szolgáló konténerben három darab kézigránátot találtak. A helyszínre érkező honvédségi tűzszerész járőr – Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy olyan jugoszláv gyártmányú gránátok kerültek elő, amelynek megsemmisítése, vagy hatástalanítása a rendőrség tűzszerészeinek hatáskörébe tartozik, így az esetet átadták a rendőröknek.

Október 27-én Tatabányán, az új bánhidai temetőnél a látogatók egy aknát találtak – legalábbis ezt jelezték telefonon a Magyar Honvédség tűzszerész és hadihajós zászlóaljának ügyeletére. A Szalay Attila zászlós vezetésével helyszínre küldött járőr azonban megállapította, hogy az aknának vélt rozsdás, kerek alakú fémdarab valójában nem robbanószerkezet.

Október 28-án a Ferihegyi repülőtér 2/A termináljának felújítása közben három darab, 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot találtak a munkások. Természetesen azonnal értesítették a Magyar Honvédség tűzszerészeit. A második világháborúból visszamaradt veszélyes szerkezeteket a Strak Vince törzsőrmester vezetésével kiérkezett járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Szintén ezen a napon Kaposváron, a Csik Ferenc sétányon is akadt dolguk a tűzszerészeknek. A városi fürdő építése közben ugyanis egy világháborús robbanószerkezetre bukkantak. A Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy egy 82 milliméteres aknavetőgránát került elő, melyet a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Október 30-án a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcalon, a vasúti töltés közelében bukkantak a pálya állapotát ellenőrző munkások egy 82 milliméteres aknavető gránátra. A veszélyes szerkezetet a Kiss Henrik törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.