Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lövészet az afgán hegyek árnyékában

Szöveg: Palotás Levente hdgy. |  2009. november 3. 8:51

Nem mindennapi környezetben, a magyarországi lőterekhez nem hasonlítható körülmények között tartott kétnapos éleslövészetet az MH Tartományi Újjáépítési Csoport Afganisztánban. A magyar tábortól nem messze található kies völgyben, az Afgán Nemzeti Hadsereg lőtéren teljesítették az előírt foglalkozásokat.

A lőkiképzési foglalkozások végrehajtását a Nemzetközi Biztonsági és Közreműködési Erők Északi Regionális Parancsnoksága (ISAF RCN) szabta feladatul, így a magyar kontingens számára is kötelező volt a lövészet megtartása.

1595892949

A résztvevők köre elsősorban azok közül tevődött össze, akik a napi munkájuk során rendszeresen elhagyják a tábort. Nekik bármikor készen kell állniuk arra, hogy egy bekövetkező incidens alkalmával gyorsan és szakszerűen használják fegyvereiket, illetve képesek legyenek megvédeni magukat. Ebbe a körbe tartoznak többek között az összekötő csoportok, a gépjárművek vezetői, a választást biztosító szakasz és az őr és biztosító század katonái.

Első körben mindenki teljesítette

1595892949
az előírt egyéni lőgyakorlatokat, amely a gyakorlás mellett lehetőséget nyújtott az egyének fegyverzetének ellenőrzésére és a szükség szerinti beszabályzásokra, valamint a technikai meghibásodások feltárására. Ezeken a lövészeteken széles fegyverarzenál vonult fel a P9-RC pisztolytól kezdve a KGP-9 géppisztolyon keresztül egészen az AK-63D és M4 gépkarabélyokig.

Ezután a kollektív fegyverek következtek, amelyekkel a biztosító csoportokhoz tartozó géppuskás állomány a rendszeresített MB G280 terepjáró gépjárművek,

1595892950
valamint a HMMWV harcjárművek tornyából vezetett tüzet a célokra. A lövészeten a géppuska irányzók gyakorolták az önálló célfelderítést, célmegjelölést, tüzelést és tűzáthelyezést, valamint az elszakadás tűzzel való biztosítását. Gyakorlásuk nem véletlen, hiszen a kollektív fegyverkezelők szerepe nagyon fontos, mivel elsősorban ők szavatolják a menetoszlopok biztonságát.

A magyar katonákhoz csatlakozott az újjáépítési csoport rendőr szakértői kontingense is és kihasználták az alkalmat, hogy ők is gyakoroljanak egyéni fegyvereikkel.

A szinten tartó lövészetek hasznosak és eredményesek voltak, a kontingens összességében jó eredménnyel zárta a két napos gyakorlatot. November hónapban az egyéni beosztású személyek és a törzs állománya folytatja a lőkiképzési foglalkozásokat.

1595892950
1595892950
1595892950