Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Segítségnyújtás az Afgán Nemzeti Hadseregnek

Szöveg: Palotás Levente |  2009. november 3. 8:07

Példamutató együttműködés keretében nyújtott segítséget az MH Tartományi Újjáépítési Csoport és a Nemzetközi Biztonsági Erők Északi Regionális Parancsnoksága (ISAF RCN) az Afgán Nemzeti Hadseregnek.

Az afgán erők egy katonai műveletet hajtottak végre Baghlan tartományban, amely során a központi hatalommal szembenálló fegyveresek egy csoportja támadta meg őket. A támadás következtében tűzharc alakult ki az ellenállók és az afgán katonák között, amelyben egy katona megsebesült.

A katonát a hasán érte találat, ezért Pol-e-Khomriba szállították a helyi kórházba, ahol ellátták a sebét, de sajnos a lövedéket nem tudták eltávolítani és a műtétre több napot kellett volna várni. Ezért a magyar kontingenstől kértek segítséget, amely habozás nélkül fogadta a katonát és azonnal jelezte a Mazar-e-Sharif-ban található tábori kórháznak a kialakult helyzetet.

 

Az ISAF RCN rövid időn belül intézkedett és mentőhelikoptert küldött a sérültért.

A helikopter megérkezéséig a magyar tábor egészségügyi központjában stabilizálták az afgán katona állapotát és előkészítették az utazáshoz. Szerencsére a légi szállításra nem kellett sokat várni, a sérült táborba érkezését követően egy órán belül már landolt a gép.

A német orvosok átvették a sebesültet, majd a katonai kórházba szállították.

Mazar-e-Sharifban már az operációra előkészített műtővel várták az afgán katonát, akit rövidesen megműtöttek. A műtét eredményes volt, a lövedéket sikerült eltávolítani és a katona állapota kielégítő. Rövid lábadozás után már a közeljövőben visszatérhet alakulatához.

 

Címkékhelikopter