Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerészek: túl a századik bejelentésen

Szöveg: Szűcs László |  2012. március 6. 7:10

A kilencedik héten, azaz február 27. és március 4. között húsz bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül nyolc esetben kellett soron kívül intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Sulykovszki Róbert zászlós, az alakulat felderítő tűzszerésze a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2012-ben eddig összesen 115 bejelentést kaptak.

A főváros III. kerületéből, a Tímár utcából érkezett bejelentés a tűzszerészügyeletre március elsején, amely szerint az egyik társasház padlásának felújítása közben világháborús robbanószerkezetet találtak. A Sulykovszki Róbert zászlós vezette járőr a helyszínen egy 120 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát stabilizátorszárnyát találta meg, amely robbanóanyagot nem tartalmazott. A szaknyelven nem robbanótestnek nevezett eszközt a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Március 2-án Abán akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A település külterületén, az erdőbe vezető földút mellett bukkantak rá az arra járók két, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetre. A Komjáti Krisztián főtörzsőrmester vezette járőr a megjelölt helyen 85 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszgránátokat talált, amelyeket kilőttek, ám valami miatt nem robbantak fel. A veszélyes szerkezeteket a tűzszerészek a közelben kijelölt területen semmisítették meg.

Március 4-én Bagodra vonultak ki a tűzszerészek, mivel a település külterületén egy F1-es típusú, szovjet gyártmányú kézigránát került elő. A veszélyes, második világháborús robbanószerkezetet az Érsek János törzsőrmester vezette járőr a helyszínen semmisítette meg.